Brněnská vila Tugendhat a pražský výstavní prostor Mánes. Tyto dvě funkcionalistické perly architektury se dočasně stanou malými velvyslanectvími Finska, potažmo finského designu. Rok 2017 se totiž nese ve znamení oslav stoletého výročí nezávislosti této severské země.

Nejprve je až do 5. listopadu v technickém podlaží vily Tugendhat zpřístupněna výstava Suomi a Brno, která prezentuje jak původní nábytek navržený Alvarem Aaltem, tak díky přenášce konané 18. 10. od 19 hod. také odhalí, co měl se společností ARTEK do činění brněnský architekt František Kalivoda. Ani my v Dolce Vitě jsme nevědeli, že export nábytkového sortimentu do Československa tato finská firma od roku 1937 zajišťovala  právě za jeho spolupráce a že působil jako generální zástupce společnosti. Uskutečňoval tak své představy o šíření idejí internacionálního stylu.

Ve dnech 20. až 30. října se pak v Mánesu můžete seznámit jak s proslulými díly, tak i s netradiční tvorbou a méně známými skvosty finských designérů a architektů, a to při prohlídce putovní expozice Echoes – 100 Let Finského Designu a Architektury, která se dostala i do  festivalového programu Designbloku. Výstava, na níž bude vstup zdarma, je členěna na osm hlavních témat, jejichž ústředním prvkem je finská příroda a společnost. 

tugendhat.eu, echoes100.com, galeriemanes.com

Sdílejte na
Related posts