Dlouhodobý projekt pánů Štěcha, Klosse a Činčery ze skupiny OKOLO se zhmotnil v podobě první letošní výstavy na půdě Galerie UM. Pocta detailu, jak se výstava jmenuje, odhaluje mnohdy pozapomenuté klenoty modernistické architektury 20. století.

Podle Adama Štěcha, který je zároveň kurátorem výstavy, vznikla myšlenka v průběhu minulého roku. Podle svých slov si uvědomil, že právě detaily jsou často základními elementy modernistické architektury. „Expozice se tak pokouší představit vyčerpávající výčet určité typologie a představit ho ve svých mnoha fantastických formách.“ Fotografie, které výstavu tvoří, pocházejí z jeho archivu. Ukazují architektonické a interiérové detaily jakožto nedílné součásti designu budov. Osvětlení, místa k sezení, skladování, stoly, zábradlí, dveře, okna a další dekorativní nebo funkční prvky vycházejí z modernistické myšlenky uměleckého díla jako celku.

Projekt Pocta Detailu (Object of Redefinment) měl premiéru na London Design Festival na podzim uplynulého roku. Galerie UM nabízí rozšířenou verzi londýnské instalace.

Sdílejte na
Related posts