ZLÍNSKÝ GASTROPOINT: LA VILLA RESTAURANT

Tereza Finková | Architektura, Lifestyle | 08/10/2018

Na kopci ve čtvrti Mokrá, s baťovským areálem na dohled, trochu ukrytá v borovém háji, stojí vila, kterou v roce 1941 postavil pro jednoho z ředitelů a člena správní rady Baťova koncernu Huga Vavrečku architekt Vladimír Karfík. Vavrečka si vybral pro svou vilu modernistický styl Jana Kotěry, ale Karfíkova realizace nezapře stopy funkcionalismu. Ve svém výrazu je velmi strohá až fádní, založená na přísně pravoúhlé osnově. Má půdorys písmene L, což rozčlenilo dům na dvě části, na rodinnou a na část pro služebnictvo. Tohoto členění se držel také architekt Josef Pleskot, který na přání majitele Jana Varmuži objekt rekonstruoval. Kuchyně vznikla na místě té dřívější, její zázemí tam, kde měla pokoj hospodyně a řidič. Architekt se striktně držel původní podoby – a co mohl, to nechal zrestaurovat nebo podle originálních plánů znovu vyrobit. Velkým stavebním zásahem bylo celkové podsklepení (v nové podzemní části vznikla vinotéka) a přístavba, zimní zahrada otevřená na terasu.

Restaurace zaměřená na mezinárodní kuchyni s akcentem na populární francouzskou byla otevřena v prosinci loňského roku a záhy se stala oblíbeným gastropointem jak místních, tak občasných návštěvníků města, protože takový sofistikovaný kulinární koncept ve Zlíně dosud chyběl. A neláká jen příjemná atmosféra dobového interiéru, ale samozřejmě také skvělá kuchyně, kterou v La Villa „rozjížděl“ šéfkuchař Petr Samsonek. „Jako kuchař preferuji čerstvá jídla, jež respektují sezonu a jsou připravena ze špičkových surovin. Při vaření jídel je pro mě zásadní nejenom chuť, ale také konzistence. Jídlo musí hosty v ústech bavit,“ říká šéf, který žezlo právě předal svému sous chefovi Juliu Löflerovi. Zatímco během dne panuje v La Villa uvolněná atmosféra ve stylu francouzského bistra, večer se pak promění ve fine dining restauraci, v jejímž menu si můžete vybrat třeba dančí hřbet s ostružinami, červenou řepou, mrkví a aroniemi, jehněčí hřbet a ossobuco z farmy Rudimov se sezonní bio zeleninou Velehrad nebo telecí svíčkovou a telecí sausage s restovanými houbami a celerovým pyré.

→ La Villa Restaurant, Stráže 3661, Zlín, lavilla.cz

 

Foto | archiv restaurace
galerie

Aktuální číslo

Předplatné