RODINA ZÁKLAD STÁTU

Anna-Marie Elsnerová | Architektura | 06/11/2018

Architektonické studio Shinta Hamada Architects navrhovalo House K v malebném městečku Maebashi, nedaleko hlavního města Japonska. Architekti čelili hned několika překážkám. Dům měl vyčnívat ve fádním prostředí předměstí. Nebo se museli vypořádat s minimálním prostorem, jež měli k dispozici. Pro klienta bylo avšak nejzásadnější to, aby se mu do domu vešla celá třígenerační rodina. Residence je navržena tak, že jednotlivé pokoje jsou zřetelně od sebe oddělené a tudíž jde snadno poznat, kde jsou soukromé a společenské místnosti. Soukromá část se nachází na severním konci, společenské prostory, jako kuchyň nebo obývací pokoj, jsou umístěny směrem na jih. Takzvaná „volná plocha“ slouží k propojení těchto dvou částí. Jedná se o flexibilní místo, které si každý uzpůsobí svým potřebám a může tam vzniknout třeba galerie, knihovna nebo pracovna. Na rozdíl od zbylých dvou sektorů je „volná plocha“ navržena jako otevřené prostorné atrium. V celé vilce jsou nainstalovaná velká okna, a tak dovnitř prostupuje spousta denního světla.

Foto | Kenichi Suzuki
galerie

Aktuální číslo

Předplatné