PRVNÍ TŘÍDA

Tereza Finková. Foto: Archiv Stu | Design | 23/04/2017

Elegantní deštníky s ručně vyráběnými rukojeťmi, doutníky, whisky, klobouky, smokingy, kožená křesla a parta odměřených gentlemanů. Atributy pravého anglického pánského klubu se pokusili do interiéru nového hongkongského lounge baru a restaurace Foxglove přenést architekti z místního studia NC Design and Architecture. Vypůjčili si veškerý luxus a glamour, který zažijí pouze cestující prvních tříd, ať už ve vzduchu, na vodě nebo na železnici, i sofistikovaný design ikonických vintage automobilů. Z výsledku je víc než patrné, že nostalgie po starých dobrých koloniálních časech v Hongkongu ještě nevyhasla.

Stylizace do přísně střeženého klubu, do něhož mají přístup pouze vybraní členové, se projevila už v umístění samotného vstupu. Dovnitř se totiž dostanete tajnými dveřmi v zadní části butiku s deštníky. Fox shop nabízí výhradně tento pánský doplněk s originálními držadly vyvedenými ve stříbře, mosazi nebo dřevě. Jednotlivé kousky jsou jako vzácné relikvie vystaveny v na míru navržených vitrínách orámovaných měděnými pásy. Jediným dotykem dokonale tvarované stříbrné kliky se ocitnete v úplně jiném světě i století, či spíš v jakémsi prvotřídním bezčasí. Exkluzivní svatyně Foxglove, která své jméno získala po nádherné, leč jedovaté květině (česky náprstník), do sebe vstřebala atmosféru zaoceánských parníků i eleganci vagonů Orient expresu. Všechny ověřené nostalgické ozvěny architekti přesně dávkovali se současnými prvky, které staromilsky pojatý prostor jen podtrhují. 
Tmavší povrchy, použité tvary stolků nebo sedacího nábytku i kvalitní materiály dodávají prostoru příhodný mužský sex-appeal. Nad hlavním prostorem restaurace a baru se vine krémově lakovaný kazetový strop přecházející na obou stranách na stěnu. Tmavě modré kožené sedačky a křesílka kontrastují se stříbro-šedým mramorovým barovým pultem, za kterým vám profesionálně mlčenliví barmané namíchají ten nejlepší gin fizz v Hongkongu. Stranou této části je pak ukryt VIP salonek, do nějž mohou vstoupit pouze ti, kteří vědí… Kdybyste se ocitli ve Foxglove a chtěli do salonku vstoupit, zde je návod: Na konci jedné z chodeb přiložte dlaň na malý obrázek s motivem květiny a poté vyčkejte, dokud se nerozsvítí červené světlo, což je signál pro barmana, že může otevřít dveře. Uvnitř této místnosti si budete připadat jako Hercule Poirot na cestě vlakem, samozřejmě první třídou. Barevně jí dominuje krvavě rudá na kožených lavicích a křeslech, stěny jsou obloženy štíhlými zavřenými deštníky a originální lampy typologicky odpovídají světlům na starých automobilech.
V dalším privátním salonku hraje prim smaragdově zelený mramor na stolcích a pultu a přírodní tmavá kůže na židlích. Nejen stěny, ale i strop tu jsou obloženy dřevěnou knihovnou. Jakmile se imaginární britský gentleman odebere na toalety, ocitne se rázem mezi lodními kajutami. Foxglove se s ním ale naštěstí nepotopí. Ledaže by vypil moc ginu…

Foxglove, Ice House Street, Hongkong, foxglovehk.comncda.bi

Foto | Archiv Studia.
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné