Talentovaný básník, překladatel a grafik se narodil před 125 lety. Výstava v pražské Galerii České spořitelny představí i dříve neznámé grafické listy. Následovat bude aukce.

Obsáhlá a chronologicky vzácně ucelená kolekce prací jednoho z nejdůležitějších mužů české grafiky minulého století nese název Bohuslav Reynek 99+1. Některé z grafických listů, které budou v jejím rámci k vidění, nebyly uvedeny v soupisu autorova díla a veřejnosti se tak představí poprvé. Soubor pochází z české soukromé sbírky a čítá skutečně 99 prací na papíře a kompletní soubor cyklu Job, zahrnuje tím pádem grafiky z období 
od 30. do 60. let. Patří sem mimo jiné vynikají barevné práce Velké Ukřižovaní, několik Piet, Klanění pastýřů nebo Ukřižovaní sv. Petra. Ale součástí jsou i působivé černobílé grafiky vytvořené technikou suché jehly, především s motivem přírody a venkovského života na Petrkově, kde autor žil a tvořil.

Pro sběratele je výstava neopakovatelnou příležitostí – po jejím skončení bude totiž ve speciální aukci společnosti Dorotheum k dispozici unikátní soubor Reynkovy tvorby. Výstava bude přístupná zdarma, každý den od 19. října do 9. listopadu, a bude ji provázet katalog s reprodukcemi všech děl.

Výstava Bohuslav Reynek 99+1 probíhá v Galerii České spořitelny, Rytířská 29, Praha 1, od 19. října do 9. listopadu denně od 10 do 18 hodin.

Sdílejte na
Related posts