TROJLÍSTEK

Ondřej Lipár | Lifestyle | 25/04/2018

Vypravit se večer do Vršovic znamenalo doposud především strávit část noci v některém z podniků na tu opěvované, tu zatracované Krymské. To by se ale mohlo brzy změnit a do někdejší středostavovské čtvrti by mohly začít proudit davy gourmetů. Jenom o pár ulic vedle se totiž právě teď otevírá nová fine dining restaurace Benjamin. Je sice malá svou plochou, ale o to větší jsou ambice, s nimiž na pestrou pražskou scénu vstupuje.

Nováček nebude začínat tak úplně na zelené louce. Na stejné adrese už nějakou dobu funguje pobočka Buddha Café, se kterou bude Benjamin sdílet zázemí. Za oběma podniky stojí Štěpán Návrat, a zatímco v prvním z nich se podává asijská kuchyně, především pokrmy z Japonska, Thajska a Indonésie, ten druhý by měl přinejmenším v prvních měsících provozu vycházet přísně z českých tradic, úprav a receptur. Stejný princip bude platit také v případě použitých surovin, podle současných plánů by měly pocházet maximálně ze vzdálenosti tří set kilometrů od Prahy a do menu pronikat podle toho, jaká bude právě část roku, a tudíž i sklizeň či úlovek. O podobu menu se bude vedle Návrata starat trojice kuchařů. Tomáš Torhan si přináší zkušenosti z bratislavského Le Monde a z pražských podniků Kampa Park a Kalina cuisine and vins. Jeho kolega Radek Jakubec začínal v Londýně v Gordon Ramsay’s Boxwood Café a po návratu do české metropole vystřídal Flambée, Hotel Hoffmeister, Square, jako šéfkuchař působil v kuchyni hotelu Metropolitan a v Restaurantu la Rivière. Zcela nejvýraznější postavou je ale slovenský kuchař Pavol Pavlík, který má za sebou působení v již zmíněném Flambée, hotelech Boscolo a Alchymist, v restauraci Le terroir a naposledy v nedalekém podniku Bistrot 104. Tři gastronomické osobnosti přitom budou mít v Benjaminu stejný hlas a poslední slovo bude patřit Štěpánu Návratovi. Pro začátek jsou na menu např. variace brambor s uzenou bramborovou pěnou, bramborovým tatarákem, bramborovými chipsy a libečkovým olejem, telecí ořech vařený sous vide podávaný s kaštanovým pyré, pečenou dýní, brusinkami a perníkem nebo marinovaný okoun s borovičkou, jalovcem, pastiňákovým pyré i chipsem a řepou. Určující je ale způsob podávání. V Benjaminu budou servírovat výhradně degustační menu, od 17.45 zkrácené šestichodové a od 20.30 pak celé osmichodové. V obou případech bude možné objednat také vinné párování. Celý zážitek je určen pro maximálně deset strávníků – víc se jich ani k půlkulatému barovému stolu nevejde. Inspiraci otevřenými kuchyněmi prý Návrat načerpal při svých cestách po světě, byť tady ve Vršovicích se vaření odehrává jinde a před hosty už se jídla pouze dokončují (třeba formou rychlého zauzení pod tažinem). Nádech světovosti večeřím propůjčuje i nádobí značky Crucial Detail tuzemského designéra Martina Kastnera, kterou si oblíbil i Grant Achatz v tříhvězdičkové michelinské restauraci Alinea. Benjamin míří vysoko.

→ Benjamin, Norská 14, Praha 10, benjamin14.cz

Foto | Archiv Restaurace


Aktuální číslo

Předplatné