Cukrářské impérium Ivety Fabešové začalo vznikat před šesti lety. Dnes čítá čtyři pobočky IF Café na exkluzivních pražských adresách a skvěle rozjetou „školu moderního pečení“ IPPA – International Prague Pastry Academy, kde si podávají dveře mistři cukráři z celého světa se studenty ze zahraničních cukrářských škol nebo malými dětmi, které chtějí konkurovat v kuchyni svým maminkám. S Ivetou jsme se sešli v prostorách její akademie v Jungmannově ulici, kde se zároveň nachází také nejnovější pobočka IF Café.

Zatímco v přízemí artdecového paláce Rosetta si hosté pochutnávají na delikátních zákuscích, které si vybírají z prosklených vitrín stejně jako luxusní šperky v módních buticích, o patro výš, v sídle akademie IPPA, se Iveta Fabešová stará o to, aby vše běželo jako „po másle“. Instruuje skupinku studentů cukrářské školy z Itálie, kteří se u ní budou měsíc zdokonalovat ve svém řemesle, dohlíží na pořádek v kuchyni, do které přijdou odpoledne děti na kurz, zajišťuje, aby měl každý cukrář rondon správné velikosti… Posadili jsme se do prostorné místnosti, jíž kromě kuchyňského vybavení dominuje pingpongový stůl. „Ten sem dal můj manžel. Jeho obchodní jednání probíhají zásadně během hry. Prý se mu tak lépe přemýšlí a navíc pingpong umí hrát úplně každý. Zatím ho nikdo neodmítl,“ směje se Iveta a přiznává, že nebýt jejího muže, nebyla by tam, kde je dnes. „V patnácti letech jsem snila o vlastní cukrárně, ale viděla jsem ji jako malé místo s pěti stolečky, nikdy jsem si nepředstavovala, že budeme mít čtyři kavárny a vybudujeme největší cukrářskou akademii v Evropě. Ale vstoupil do toho můj muž a tím věci dostaly mužský, budovatelský rozměr a rychlý spád.“ První pobočku v Belgické ulici na Vinohradech ještě navrhovali sami, když však přišla na řadu druhá kavárna na Tylově náměstí, věděli, že musí interiér svěřit profesionálům. A oslovili mistry ve svém oboru, milánské designérské studio Cierre Esse, které má za sebou řadu realizací michelinských restaurací a pracuje i pro špičkové cukráře. Každému IF Café tu vytvořili interiér ušitý přímo na míru a odkazující k místu, kde se nachází.

Italští designéři navrhli také funkční prostory akademie IPPA, jež svou pozornost dělí mezi nejmenší cukráře, amatéry, kteří se chtějí zdokonalit v pečení, a profesionályi velké cukrářské hvězdy z celého světa. Akademie funguje od listopadu a svoje umění tu předvedly už čtyři superstar. Tou největší a nejslavnější byl bezpochyby Amaury Guichon, jehož proslavil zákusek, který přesně kopíruje skutečné hodiny. Převádění konkrétních předmětů do zákusků si ostatně oblíbila také Iveta Fabešová. V jejím menu, které odstartovalo v březnu, najdete nově vajíčko, jež je tvořeno kokosovou pěnou a místo žloutku má mangovoananasovou náplň, ořech nebo růži. Svou oblíbenou květinu vytvořila Iveta z jahodové náplně a šlehané vanilkové ganache místo listů. Populární větrník, věneček či Lemon, který okoukala u Cédrica Groleta, ale na rozdíl od něj použila sladkou náplň z marakuji, zůstávají. ifcafe.cz, ifcafe-ippa.cz

Sdílejte na
Related posts