ZNOVUOBJEVENÁ ŠVADLENA

Martina Marešová | ostatni | 15/05/2018

Při zkoumání pozůstalosti po významném českém sběrateli a nadaném výtvarníkovi, který vybudoval ve 20. letech minulého století pozoruhodnou sbírku velmi cenných uměleckých děl, neunikl zkušenému restaurátorskému oku Tomáše Hejtmánka jeden olej na plátně. Po nezbytném odborném průzkumu, určení pravosti a očištění bylo jasné, že se jedná o vzácný nález. O existenci tohoto obrazu od Františka Muziky totiž vědělo, díky reprodukci v původním katalogu první jarní výstavy Devětsilu, pouze několik odborníků. Švadlena zmizela ze scény a ukrývala se téměř sto let v interiérech jedné pražské vily. Jak přesně původní majitel plátno získal a proč ho pak již nikdy nevystavil, je dnes už těžké zjistit.
Švadlena, úchvatné dílo poetického naivismu a sváteční, přeludné krásy, tvořila součást souboru dvanácti prací, s nimiž se Muzika, přední český malíř meziválečné avantgardy, této legendární výstavy v roce 1922 zúčastnil.

Ještě před tím, než Švadlenu získá v aukci nový majitel, si ji lze spolu s dalšími draženými díly prohlédnout na předaukční výstavě v Galerii a aukčním domě Arthouse Hejtmánek, která je otevřena od 14. do 30. května denně od 10 do 18 hodin v Goetheho ulici 2 v Praze Bubenči.
www.arthousehejtmanek.cz

Foto | Archiv Aukční Síně
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné