CHECK THE CZECHS

Ondřej Elsner. Foto: Karin Zadrick Pro Ump | Móda | 02/02/2017

There Is Only You je výstava studentů a absolventů pražské UMPRUM, kteří pod vedením Pavla Ivančice a ve spolupráci s Českým centrem Londýn představí svou tvorbu na přehlídce mladých módních talentů International Fashion Showcase. Pro čtvrtou reprezentaci české módy bylo vybráno pět návrhářů: Michaela Čapková, Filip Hieke, Tereza Rosálie Kladošová, Tereza Ledvinová a Kateřina Plamitzerová, kteří zkoumají hranici mezi spirituálním a materiálním.
Hlavním tématem IFS 2017 se stal fenomén globální vs. lokální. „Každý z pěti designérů svou tvorbou definuje své osobní teritorium nacházející se v prostoru, pro který nemusí platit běžná pravidla. Designéři, poháněni osobní aktivitou, sebeuvědoměním a zodpovědností, vytvářejí svůj vlastní kaleidoskop složený z různých úhlů pohledu. Smysl nespočívá v hledání, ale vytváření sebe sama,“ specifikuje svůj kurátorský koncept Pavel Ivančic. K projektu byla přizvána také fotografka Karin Zadrick, která na snímcích soutěžních modelů zkoumá křehké balancování mladých autorů na pomezí upřímných a niterných pohnutek, expresivního projevu a žádaného pozlátka.
Čeští designéři se představí na International Fashion Showcase již počtvrté, a to díky aktivnímu úsilí Českého centra v Londýně, jež se pod vedením ředitelky Terezy Porybné dlouhodobě věnuje propagaci české módy v zahraničí. ,,Módu v našem programu vnímáme spíše jako umění než business. Snažíme se ukázat její přesahy do jiných oborů, jak dokáže kreativně reagovat na současný svět a zároveň udržovat kvalitu tradičních řemesel. Pro mne osobně je spolupráce s mladými designéry vždy velkou inspirací, kterou se snažím využít v dalších projektech a občas se objeví i v mém šatníku,“ říká Tereza Porybná. V minulém roce slavil česká designérský tým na IFS nebývalý úspěch v podobě hlavní ceny poroty za instalaci Last Fata Morgana.

International Fashion Showcase 2017, 17. až 21. 2., Somerset House, Londýn. design.britishcouncil.org/projects/ifs, czechcentre.org.uk

Michaela Čapková:

Filip Hieke:

Tereza Rosálie Kladošová:

Tereza Ledvinová:

Kateřina Plamitzerová:

Foto | Karin Zadrick Pro Umprum.
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné