V prázdninovém dvojčísle Dolce Vity jsme pro vás připravili nejen delikátní výběr šťavnatých novinek ze světa designu, architektury a módy, ale více než kdy jindy jsme se vrhli do rozmanitého světa chutí, barev a vůní. Zatímco vizuálně vládne celému číslu letní růžová s červenou, jeho obsah by se dal přirovnat k pestrým tabulím, jaké už dvacet let připravuje náš gastro guru Yotam Ottolenghi.

Bohatý římský obchodník a epikurejec Marcus Gavius Apicius svůj život zasvětil vaření a hledání těch nejlepších surovin. Dochovala se historka o jeho plavbě až do daleké Libye pro krevety, které ho ovšem vůbec neuspokojily, a tak přijel domů s prázdnou. Jeho kolosální hostiny ho nakonec bohužel přivedly k bankrotu a poté k sebevraždě. Připisuje se mu autorství první kuchařky v dějinách lidstva. Kniha De re coquinaria (Umění vařit) obsahuje více než 400 receptů a stejně jako řada současných kuchařek je rozdělena do oddílů podle hlavních surovin, neuvádí však míry a často vynechává i techniky přípravy, pouze radí „vařit, dokud není hotovo“. Římský gurmán a milovník luxusu je však nejvíce známý jako autor věty, že jíme především očima. Jásal by jistě nad dnešním pojetím gastronomie, bohatstvím pestrobarevných ingrediencí i uměním svých kolegů kuchařů a foodblogerů.

Reportáž z jihomoravské čokoládovny Herufek

Vůně jídla se tlačí i mezi řádky našich článků v tomto letním dvojčísle. Vladan Šír se pro vás vydal na Moravu a odhalil tajemství továrny na čokoládu rodiny Herůfkových. Adam Štěch objevil báječné chutě a ještě lepší interiéry barcelonských restaurací Flash Flash a Il Giardinetto. Tereza Finková v lihovaru Landcraft zažila, jak vypadá a chutná ryzí nadšení pro chemii a přírodu. Já se zamilovala do šlehačkového hotelu Villa Palladio Jaipur a cítila potřebu oslavit s vámi narozeniny mága chutí Yotama Ottolenghiho. Baví mě zamyšlení Dariny Křivánkové v eseji na téma, jak jíme o dovolené. V jejím pojetí jsem rozhodně „pokročilý turista“, chci zkoušet a ochutnávat nové, hledat místa mimo hlavní proud a doporučení Tripadvisoru. 

Růžový hotel v indickém „růžovém městě“ Villa Palladio Jaipur

Vezmeme vás na cesty od Čech až po Atlantik a ukážeme vám, co nového kde vyrostlo i jaké jsou letní módní a kosmetické „must haves“.

Casa T v portugalském městečku Zambujeira do Mar

Roční předplatné časopisu Dolce Vita + attitude mini set

Objednejte si roční předplatné časopisu Dolce Vita za 990 Kč a získejte 10 vydání a dárek v hodnotě 1375 Kč.

Máte dojem, že je vaše pleť pohaslá, mdlá, že by potřebovala trochu rozzářit? Dopřejte jí maximum v podobě Mini setu ATTITUDE Oceanly
z nové řady inspirované oceánem, která myslí na vaši pleť i čisté životní prostředí. V této mini sadě najdete čtyři pomocníky pro rozjasnění a revitalizaci pleti. Čisticí přípravek Phyto-Cleanse, pleťové sérum a krém
Phyto-Glow s vitaminem C pro rozjasnění, ošetření a hydrataci a pleťový olej Phyto-oil pro ochranu a výživu. Pro revitalizaci mdlé pokožky je skvělý obsah fytoglykogenu. Látka rostlinného původu je účinnou novinkou ve světě kosmetiky a umí dlouhodobě hydratovat pleť lépe než kyselina hyaluronová.

Více info na attitudeliving.cz.

Objednejte si předplatné.

Sdílejte na
Related posts