Po třech letech jsme vyrazili do hotelu Miura, protože nás zlákala změna na pozici šéfkuchaře. Na konci léta do Beskyd z Brna přesídlil známý Michal Göth, který si dal za úkol „povýšit brynzu nad ricottu“. Nadchla nás jeho hravá mysl, která spojuje třeba foie gras se štramberskýma ušima. 

Nové je v hotelu Miura i to, že se stal členem prestižní sítě Design Hotels, má novou posilovnu a do jeho baru s dlouhým onyxovým pultem se vrátil vzácný originál Andyho Warhola Two Gold Mona Lisas. V hotelových prostorech můžete stále obdivovat i díla dalších velikánů, jako je D. Hirst, H. Moore či Basquiat, do podobné vnitřní extáze vás ovšem dovede i nová kuchyně Michala Götha. Léta šéfoval kuchyni brněnské restaurace U Kastelána, jež se pravidelně umisťovala na špici Mauerova výběru, poté vedl tým Pavillonu v Zemanově kavárně. Je členem společnosti Chaine des Rôtisseurs a miluje vyhledávat polozapomenuté pokrmy české kuchyně, zpracovávat je pomocí moderních postupů (např. sous vide) a podávat je v překvapivé podobě. „Dlouhá léta jsem na Čeladnou jezdil pracovně připravovat oslavy soukromým klientům, také mám rád kopce a uvítal jsem osobní změnu. Nejprve jsem pozoroval styl práce lidí v kuchyni, zefektivnil jejich systém a také jsem celý první měsíc objížděl farmáře a výrobce v širokém okolí. Od místních jsem se učil, jak se tu vaří klasika, vyhledával staré kuchařky, pátral po gastronomické podstatě regionu. Nadšený jsem například z farmy Menšík, která dokonale zpracovává kravské mléko, jedinečný je i pohankový mlýn Šmajstrla, jehněčí maso si můžu vybrat z různých plemen, což je neskutečné… Oproti jihu Moravy tu kuchyně víc čerpá z lašské tradice a blíží se polské kuchyni víc než rakousko-uherské. Vše už je jednou vymyšlené, ale stále můžeme jídla vařit jinak, moderně, přidat jim rukopis,“ tvrdí Michal Göth. Své degustační menu, z něhož najdete ukázky na protější straně, ladil do sezonní, beskydské klasiky. Zbytek menu je spíš nadnárodní, telecí líčka např. doprovází čočka Beluga.

Art&Design Miura Hotel, Čeladná 887, miura.cz

Sdílejte na
Related posts