Pražský CAMP pořádá v rámci programu FoodCAMP od 2. do 6. prosince promítání filmů, přednášky a diskuze, které se budou věnovat vzájemnému vztahu urbanismu a jídla. Od udržitelného vztahu města a venkova, přes komunitní zahrady či design gastronomických provozů, až po street food.
Jídlo může být podle pořadatelů vysoce užitečný nástroj při řešení mnoha aktuálních urbanistických problémů – ať už je to adaptace na klimatickou krizi, neudržitelnost stávajícího potravinového systému nebo snaha oživit městský prostor. „Těší nás, že skrze FoodCAMP můžeme toto téma etablovat. Zvlášť, když se o jeho uchopení postarají respektovaní řečníci z architektonické i gastronomické scény, ať už Carolyn Steel, autorka knihy Hungry City, nebo kreativní šéfkuchařka Jana Bilíková,” říká Lucie Kohoutová, která je kurátorkou programu.
FoodCAMP odstartuje v pondělí 2. prosince promítání dokumentárního filmu City of Gold, o gastronomickém kritikovi Jonathanu Goldovi, jehož láska k nečekaným zákoutím losangeleského streetfoodu umožnila jeho čtenářům objevit metropoli úplně jiným způsobem a najít ty nejlepší hot dogy a nejautentičtější thajské restaurace. V úterý budou mít zájemci možnost navštívit přednášku Carolyn Steel, autorky knihy Hungry City, na níž prozradí, kde se berou stovky milionů porcí jídla, které lidé denně spotřebují. Ve středu bude Amber Alferoff, ředitelka londýnské sekce organizace Social Farms & Gardens, diskutovat s pražskými zástupci komunitních zahrad. Čtvrtek bude patřit talk show Ondřeje Cihláře s foodbloggerem Lukášem Hejlíkem a spoluautorem smíchovského Manifesta Ondřejem Chybíkem. V pátek 6. prosince FoodCAMP uzavře debata s Janou Bilíkovou, kreativní šéfkuchařkou Ambiente a projekce filmu Sustainable, který dokumentuje, jak dokáže vytvořit přímá spolupráce zemědělců s osvícenými šéfkuchaři alternativu k velkoprodukci a devastaci půdy, vodních zdrojů, surovin i klimatu.
FoodCAMP, vstup zdarma, rezervace míst je možná v síti GoOut, další informace na Facebooku CAMP