Tobias Rehberger převzal do 11. května vládu nad výstavními sály Schirn Kunsthalle ve svém rodném Frankfurtu a zaplnil je svými popartovými, opartovými i konceptuálními díly. Pokud se uprostřed expozice „Home and Away and Outside“ neztratíte, odnesete si odtud nezapomenutelný umělecký zážitek.
Nedávno jsme o Tobiasi Rehbergerovi psali v souvislosti s barem Oppenheimer v newyorském hotelu, který navrhl jako dočasnou repliku jeho oblíbeného stejnojmenného frankfurtského baru. Podobná jako jeho černobílý grafický interiér, který si pohrává s optickou iluzí, je také první část jeho aktuální výstavy. Mimochodem, tento maskovací manévr používaly během první světové války lodě, aby bylo obtížné zaměřit je. Druhá část expozice je naopak celá bílá a jsou v ní představeny umělcovy sochy, mezi nimiž objevíte také skupinku jeho osobitých verzí slavných nábytkových designů 20. století. Ty vznikají tak, že si objekty nejdříve po paměti načrtne a pak je znovu převede do 3D. Schválně, jestli poznáte, co bylo jejich předobrazem? Ovšem první, co z výstavy uvidíte, je socha zavěšená v kupoli lobby Schirn Kunsthalle. Vypadá, jako by byla poslepovaná z nalezených neonových trubek, světelných reklam a světel z lunaparků, a díky světlu, které na ni dopadá shora, si na zemi můžete přečíst nápis z jejího stínu – REGRET.
Tobias Rehberger. Home and Away and Outside, do 11. května 2014, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Frankfurt nad Mohanem, schirn.de

Sdílejte na
Related posts