Studio IXA zakonzervovalo experimentální betonovou technologií původně barokní statek rodiny Mašínů v Lošanech na Kolínsku a vytvořilo z něj konceptuální památník odporu proti diktatuře a nesvobodě. Dostali se s ním až do finále České ceny za architekturu 2023. V článku Duch domu vypráví o genezi projektu architekt Tomáš Hradečný a my vám doporučujeme, abyste toto silné místo určitě navštívili.

V roce 2017 se architekt Tomáš Hradečný a jeho studio IXA spojili se Zdeňkou Mašínovou, která téměř po 30 letech od revoluce získala zpět do svého vlastnictví bývalý statek rodiny Mašínů v obci Lošany na Kolínsku. Zároveň v té době vznikl spolek s cílem proměnit statek v Památník tří odbojů, který by připomněl nejenom hrdinské zásluhy Mašínů o svobodu a demokracii naší země. „Téma bylo pro mě od začátku zcela jasné. Moji oba dědové byli politickými vězni komunismu, takže jsem vyrůstal v rodině s opačnou orientací než většina společnosti. I proto pro mě byla zakázka příležitostí, jak toto historické téma podpořit,“ hovoří o projektu Tomáš Hradečný ze studia IXA. Nejdříve se do něj pustil jako pedagog a na podzim v roce 2017 zadal svým studentům na ČVUT úkol přeměnit statek v památník. Společně s rodinou Mašínů a renomovanými historiky v čele s Petrem Blažkem o tématu široce diskutovali.

Kromě silného gesta v podobě betonového domu je součástí památníku také historická expozice, na které se podílel především Petr Blažek. „Hospodářská budova, upravená naposledy v roce 1904 jako konírna a později využívaná jako traktorová stanice místního kolchozu, je v části bývalé vozové kůlny využita pro expozici, jež je věnována historii statku, historii rodu Mašínů a tří československých ­odbojů,“ dodává ­architekt. Výsledek přirozeně reaguje na stav věcí a odráží dramatickou minulost naší země skrze osudy jedné statečné rodiny, a to v autentické výtvarné podobě, která má s tradičním památníkem pramálo ­společného. Od minulého roku provozuje statek Regionální muzeum v Kolíně.

Celý text najdete v prosincovém vydání.

Sdílejte na
Related posts