V areálu Emauzského opatství, přímo v jedné z „kostek“ od architekta Karla Pragera, byl otevřen CAMP – Centrum architektury a městského plánování. „Základní tábor“ je přístupný zdarma pro každého, kdo má zájem na společném plánování a rozvíjení Prahy. Za první dva měsíce fungování ho navštívilo více než 10 tisíc lidí a slepé místo na mentální mapě Prahy tedy ožívá. Prager by měl radost!

Infocentrum se rozkládá na exkluzivní ploše o 300 m2 a vévodí mu 25 metrů dlouhá projekční stěna. Součástí plánovaných výstav tak budou promítané záběry z dronů či časosběrná sledování života v ulicích v poměru 1:1. Stěna v CAMPu nahrazuje fyzický 3D model města, s nímž obvykle pracují jiná evropská centra. V další části se nachází am teátr s kapacitou až 120 diváků, který slouží jako kino či přednáškový sál pro architekty, urbanisty, školy, ale i zájemce o jiná kreativní média. Nechybí ani knihkupectví PageFive s publikacemi o městě, architektuře a územním plánování, stejně jako obdobně zaměřená prezenční čítárna. Kávou ze zrnek libereckých Nordbeans napojí návštěvníky kavárna, jež se v teplejších měsících přesune do atria na venkovní terasu, nedávno vybavenou prototypy nového pražského mobiliáře od Michala Froňka a Jana Němečka, který vzešel z mezinárodní soutěže. Hlavním posláním CAMPu kromě osvěty a vzdělávání je zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji naší metropole, být „mediátorem“ mezi veřejnou správou a veřejností a mezi veřejností a developery. Je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města a funguje jako otevřená platforma. Autory koncepce CAMPu jsou architekt Adam Gebrian (dohlíží na dramaturgickou linku akcí i výstav), dále pak Adam Švejda s Eugenem Liškou z Institutu plánování a rozvoje (IPR), který sídlí ve stejném objektu. Činnost obou institucí je úzce provázaná: CAMP je infocentrem IPRu, na jehož realizaci se pracovalo zhruba pět let. „Jezdili jsme s kolegy po Evropě a zjišťovali, co kde a jak funguje. V Londýně mají New London Architecture, v Paříži Palace Arsenal, ve Švédsku ArkDes, fungují už i deset, dvacet let. CAMP je syntézou toho, co se osvědčilo v zahraničí a co si myslíme, že je potřebné pro Prahu. Fakt, že oproti ostatním centrům máme zpoždění, nám paradoxně pomohl v tom, že jsme je předstihli co do technologického zpracování,“ pochlubil se Eugen Liška. Od otevření v CAMPu proběhlo již více než 40 různých akcí. ARCH VADER např. provedl návštěvníky Halloweenským večerem o nepovedené architektuře, velkolepá projekční stěna se rozsvítila během Signal Festivalu a na závěr roku odstartoval seriál diskuzí o novém pražském Metropolitním plánu z dílny IPR. Momentálně zde probíhá výstava Smíchov City, na níž nechybí územní studie, dva fyzické 3D modely a virtuální realita. Návštěvníci se díky ní mohou až do konce ledna 2018 „projít“ po celé plánované čtvrti.

CAMP, Vyšehradská 51, Praha 2, út–ne 9–21 hodin, praha.camp

Za grafickou identitu CAMPu jsou Ex Lovers a Martin Groch nominováni na cenu Czech Grand Design. Dalším jménem, které ve spojení s infocentrem stojí za pozornost, je architekt Adam Gebrian, který je spoluautorem koncepce a kurátorem výstav: 

Venkovní terasu nedávno obohatily lavičky, koše a stojany na kola – prototypy nového pražského mobiliáře od Michala Froňka a Jana Němečka. „Zjistili jsme, že jen v širším centru Prahy je neuvěřitelných 72 typů odpadkových košů. Z toho 48 v Pražské památkové rezervaci,“ spočítali zástupci IPRu:

Nejprve se uvažovalo, že se do CAMPu umístí velký model Prahy, ale to by prostor „zabilo“. „Projekční stěna nabízí mnohem efektivnější způsob zobrazování informací o městě. Navíc umožňuje komunikovat interaktivně, různým jazykem a s různými lidmi. Jinak mluvíme se základními školami, jinak s širokou veřejností a jinak s odborníky. Kvůli její instalaci jsme oslovili ČVUT a jeho Institut intermédií,“ řekl Eugen Liška. V pozadí fotografie jsou vidět záda amfiteátru pro 110 až 120 osob:

Sdílejte na
Related posts