S nastupujícími hvězdami českého designu Jakubem Pollágem a Václavem Mlynářem ze studia deFORM jsme si povídali o jejich aktuální spolupráci se značkou Heineken. Instalace, kterou tento měsíc představí na Designbloku 2015, je zahalená tajemstvím, jehož odtajnění bude jistě jedním z vrcholů letošní přehlídky.     

Uplynulý rok jste strávili na Royal College of Art v Londýně. Jaké to je, studovat na nejlepší škole designu světa?
Jakub: Studium je zde velmi intenzivní. Na škole se pracuje na více projektech zároveň a každý vyžaduje hodně času. Já jsem právě v létě úspěšně skončil, tak se těším, že se z toho konečně vzpamatuji, dám si život do pořádku a začnu dělat i normální věci.
Václav: Mě na škole nejvíce baví, že se tam setkávám s velmi zajímavými lidmi z celého světa. Je vážně inspirativní hovořit o své práci se špičkovými designéry, o kterých jsem si předtím mohl přečíst leda tak v magazínech. 

Kdy a jak začala vaše spolupráce s Heinekenem?
Zhruba před třemi roky nás Heineken oslovil s projektem exteriérového baru, který cestoval po festivalech. Líbilo se nám na tom to zadání. Chtěli po nás vytvořit stánek, který by se ve všech ohledech odlišoval od klasického pivního stanu. V tom čase to byl asi náš nejkomplexnější projekt, který pro nás byl velkou výzvou.

Jaké projekty jste pro Heineken už vytvořili? Je nějaký výtvarný motiv, který je spojuje?
Vždy se samozřejmě snažíme zachytit myšlenku Heinekenu. Úspěšného mladého člověka, který hodně cestuje a užívá si život. Heineken má vždy nějaké sezonní téma, které reflektuje v produktech i projektech, jež pro něj realizujeme. Zatím jsme pracovali na několika instalacích na Designblok, rozkládacím baru, který putoval po festivalech, soše Heineken a konceptu tajného baru do centra Prahy.

Vaše nová instalace pro Heineken bude součástí letošního  Designbloku. Můžete nám něco málo prozradit?  
Tento rok je instalace o mnoho tajemnější než obvykle. Nemá jasnou funkci, jde hlavně o zážitek. Na první pohled působí záhadně a je plná neviditelných a tajných věcí. Člověk se v ní může ztratit. Je to svět inspirovaný tajnými agenty. Zároveň se ale jedná o místo, kde si budete moci odpočinout a vychutnat vychlazené pivo.

Nejslavnějším agentem historie je James Bond 007. Je pro vás série bondovek určitou inspirací? Má pro vás nějaký význam ve smyslu designérské tvorby?
Jakub: Mě rozhodně oslovují ty starší bondovky se Seanem Connerym, které jsou plné skvělého designu a vychytávek. Ty nové jsou více zaměřené na akci.
Václav: Bondovky mě vždy bavily. Nejvíce scény, kdy Mr. Q prezentoval Bondovi, co všechno jeho auta, hodinky či další vychytávky dokážou.

Sledujte: heineken.com/czstudiodeform.com a designblok.cz.

Sdílejte na
Related posts