Restaurace Aldente představuje novou podobu interiéru a novinky v jídelním lístku i personálu. Posilou kuchařského týmu se stal šéfkuchař Giovanni Andrea Bernardini, který se naučil vařit v restauraci svého tatínka ve městě Sarzana v okrese La Spezia. V Aldente vaří výhradně italskou kuchyni a kladou největší důraz na čerstvost a kvalitu surovin. Nechybí ani výroba vlastních čerstvých těstovin či párovnání surovin s vínem.
Pokud si chcete dobré jídlo užít, je příjemný interiér základ, navodí atmosféru a prohloubí zážitek z chutí servírovaných dobrot. Nesmí tak chybět to správné prostředí, na kterém si v Aldente dávají záležet. Dřevěný nábytek, červenobílé, kostkované ubrusy nebo třeba šicí stroj a obsluha, která přímo za vámi krájí pravý italský chléb.
„Přijdou-li k nám Italové, začínají předkrmem antipasti, pokračují poloviční porcí těstovin, pak následuje maso nebo ryba a na závěr samozřejmě ještě dezert,“ říká o tradiční italské hostině Giovanni Andrea Bernardini. Menu tady ale jde napříč celou italskou kuchyní s jedinou výjimkou pizzy. Naopak nechybí speciality z čerstvých ryb, hovězího a vepřového masa přímo z Toskánska.  „Těstoviny jsou v Itálii číslo jedna. Nejoblíbenější jsou spaghetti s mořskými plody, s bazalkovým pestem nebo carbonara. Vyrábíme si ale i další druhy včetně plněné pasty nebo bramborových noků,“ dodává Giovanni.
V moderní trattorii nesmí chybět vinotéka. Ta je umístěna ve spodní části provozovny a najdete v ní více než 250 druhů vín z nejrůznějších částí Itálie. Jednotlivá vína vybírali z rozdílných italských regionů sommelieři Filip Folprecht a Marek Žídek, kteří se snažili, aby co nejlépe ladila s chutěmi jednotlivých jídel, které se zde vaří podle původních receptur. Pochutnat si u nás můžete například na medailemi oceněném šumivém vínu Ferrari Perlé, Sori Tildin Angelo Gaja 1998 nebo také Brunello di Montalcino Poggio Salvi 1979. Ke steaku z hovězí svíčkové, který šéfkuchař Giovanni Andrea Bernardini servíruje se sicilskou caponatou, doporučujeme perfektně se hodící Brunello di Montalcio Pian delle Vigne DOCG, jež je chloubou toskánského vinařství Antinori.

Restaurace Aldente, Vězeňská 911/4, Praha 1. al-dente.cz

Sdílejte na
Related posts