Nejlepší barman v republice, Adrián Michalčík z podniku L'Fleur, pro vás připravil dokonalý drink, jehož hlavní surovinou je Johnnie Walker Black Label infuzovaný houbami šitake.
 

Adrián Michalčík prokládá mile slovenštinu s češtinou a ví toho spoustu o koktejlech i whisky, kterou miluje. „Je určitě mým nejoblíbenějším alkoholem, ať už jde o pití, nebo míchání. Mám rád single malt whisky z malých palíren, kouřové whisky i ty s vyváženým poměrem jemnosti a živočišnosti. Mezi moje velmi oblíbené patří třeba Johnnie Walker Blue Label nebo Gold Label s lehkou nasládlostí medoviny a ovoce. Nejvíc mě ale poslední dobou baví Double Black, nejkouřovější whisky, kterou Johnnie Walker má.


Do koktejlů ovšem rád používám Black Label, přesně tu, se kterou chcete doma pracovat. Použijte definici slova koktejl z 13. května 1806, která praví, že koktejl se skládá z alkoholu (v našem případě whisky), cukru, ledu a hořkých kapek. Takhle jednoduše vytvoříte klasický Old fashioned – z 6 cl whisky, 10 cl cukrového sirupu a 2 střiků bitters, které promícháte na ledu, aby se chutě spojily. Míchá se přímo ve sklenici, v níž koktejl servírujete. Když se sklenice z vnější strany orosí, můžete ho podávat. Třeba ozdobený pomerančovou kůrou. Velmi jednoduchý je i Whisky sour připravený ze surovin, které máte běžně doma.

Do zavařovačky (nebo šejkru) nalijete 5 cl whisky, přidáte 2,5 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy a 2 cl cukrového sirupu. Protřepete a scedíte do sklenice. Můžete přidat i vaječný bílek, pak je ale dobré protřepat drink nejprve samotný, přidat led, znovu protřepat a servírovat ozdobený citronovou kůrou. No a pokud chcete delší drink, zkuste Whisky Collins. Do vyšší sklenice dáte 6 cl whisky, 4 cl citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu, naplníte ji ledem, dolijete sodou a vše jen lehce promícháte.“

Zajímá mě, jestli se whisky dobře snáší v koktejlech i s jinými alkoholy. Adriana ale moje otázka zrovna nepotěšila.

„Já mám raději drinky na jedné bázi, takovou sofistikovanou jednoduchost. Pokud ale trváte na tom, že chcete míchat tvrdé alkoholy, mělo by to být něco, co zraje v sudu a jehož chuťový charakter se nebude s whisky bít. Vhodný je koňak, vyzrálý rum nebo armaňak.

Lepší než něco překombinovávat mi ale připadá infuzování whisky různými surovinami. Můžete tak podpořit, nebo naopak potlačit tóny, které v sobě už má. Třeba ovocitost tím, že do ní naložíte jablka, hrušky, ořechy. Skvělé je i koření jako skořice, vanilka, muškátový oříšek… Nejlepší je sous vide metoda, kdy whisky infuzujete 45 minut v zavakuovaném sáčku při teplotě 69 ̊C. Suroviny se ale dají do whisky i jen ponořit a nechat při pokojové teplotě louhovat.

Sušené ovoce v ní vydrží klidně patnáct dvacet dní, u koření bych byl opatrnější – hřebíček, zázvor či skořice by neměly být v alkoholu déle než 24 hodin, protože časem hořknou, nebo je jejich chuť příliš intenzivní, třeba vanilka ale snese dva dny. Čas infuze vždy záleží na tom, co používáte. Hodně chlapské je podle mě infuzovat whisky tukem – máslem, kachním sádlem, výborně v ní funguje i opečená slanina. I s vypečeným tukem ji vložíte na dva dny do whisky, poté ji vytáhnete, abyste se zbavili mastnoty, dáte whisky na chvíli do mrazáku. Tuk se srazí a můžete ho z alkoholu lehce odstranit. Taková whisky se buď používá do koktejlů ( jako v případě White face, kdy je láhev whisky Johnnie Walker Black Label infuzovaná houbami šitake), nebo se pije samotná. Mimochodem, pokud chcete dostat do drinku intenzivní kouřovou chuť, stačí zapálit malé prkýnko, přiklopit ho sklenicí a pak už do ní jen po chvíli nalít koktejl nebo samotný alkohol.“

Jak na koktejl pro pravé chlapy

SUROVINY:

5 cl Johnnie Walker Black Label infuzovaný houbami šitake

2 cl domácího sirupu z bobkového listu
2 cl čerstvé citronové šťávy
3 cl hruškového pyré
3 cl IPA piva

Všechny suroviny postupně nadávkuju do větší sklenice, zasypu je drceným ledem a pomocí swizzle sticku promíchám. Pokud nemáte drcený led, můžete nalít suroviny na ledové kostky do zavařovačky (nebo šejkru), protřepat a scedit do sklenice. Podávejte s dalšími kostkami ledu. Drink ozdobím plátky sušené hrušky a bobkovými listy, které před servírováním zapálím. Vůně obklopí celý nápoj a příjemně vás naladí.

Sdílejte na
Related posts