Industriální prvky a jihoamerický temperament nechaly vzniknout nové pražské restauraci Gran Fierro. Architektka Dagmar Štěpánová ze studia FormaFatal v interiéru eklekticky propojila různé styly i inspirace a vytvořila dokonalé prostředí pro degustaci poctivé argentinské kuchyně.  
Ještě před tím, než se Argentinec Juan Cruz Pacin rozhodl v Praze otevřít svou vysněnou restauraci, která by nabídla to nejlepší z kuchyně jeho rodné země, žil na několika místech po celém světě a částečně také působil ve filmařském prostředí. „Juan byl velmi dobrý klient. Díky tomu, že se už dříve pohyboval v kreativní sféře, vytvořil si vytříbený vkus a diskuze nad projektem s ním byla téměř bezproblémová,“ hovoří o spolupráci s klientem architektka Dagmar Štěpánová. V kooperaci s kolegyní Katarínou Varsovou se jí podařilo navrhnout otevřený, víceúčelový interiér, který ve svém celku kombinuje industriální charakter, retro atmosféru a lehký náznak jihoamerického temperamentu. „Restauraci jsme pojali jako propojení dvou výškově oddělených prostor. Světlé vstupní části dominuje bar a barové sezení, zatímco vzadu se nachází tmavší, intimnější nízké sezení samotné restaurace,“ popisuje Dagmar Štěpánová designový koncept Gran Fierra. I přesto, že jsou obě části na sobě nezávislé, jsou volně propojené prostřednictvím dvou velkých schodů a vizuálně spolu komunikují přes transparentní barový policový systém, fungující zároveň jako praktická dělicí příčka. Jednotlivé prvky jsou materiálově velmi rozmanité a celkové atmosféře dodávají originální vizuální bohatost – stoly a bar jsou z masivního patinovaného dřeva, konstrukce dělicí příčky nebo působivého koridoru vedoucího na toalety jsou pro změnu sestavené z kovových roxorových tyčí, podtrhujících industriální šmrnc. Ostatní nábytek pochází jednak z bazarů a jednak z kolekcí několika současných značek. Monochromní barevnost dřeva a kovu oživuje akcent tyrkysové barvy použitý na stínidlech provazových lustrů, hranách stolů nebo v kachlíčkovém obložení baru. V detailech pak nesmí chybět kůže. S tou si architektka pohrála na opěrných polštářích na dřevěných lavicích, ke kterým jsou připevněny pravými argentinskými koženými opasky. V zadní části prostor plynule přechází do otevřené kuchyně, kde můžete na vlastní oči pozorovat přípravu vynikajícího vyzrálého argentinského masa, jehož silnou chuť šťavnatě zařízený interiér restaurace výrazně podtrhuje.

Gran Fierro, Voršilská 14, Praha 1, otevřeno 11.30–23 hodin, tel: 773 700 377, granfierro.cz

Sdílejte na
Related posts