21 2 2025 Lifestyle

Pravidlo „jíst do polosyta, pít do polopita“ hoďte o Tučném čtvrtku za hlavu. Tento den na vás v mnoha podnicích po celé zemi čekají bohatší porce i plnější sklenice. Oblíbený svátek všech foodies připadá na poslední masopustní čtvrtek před Popeleční středou, letos na 27. února.

Podle tradice bychom si na Tučný čtvrtek, po němž následuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst, měli dopřát tolik jídla a pití, až se nám pusy budou lesknout omastkem. Právě to svým hostům dopřejí podniky Ambiente a mnohé další, které se k oslavě Tučného čtvrtka připojují každý rok. Příchozí v ten den čeká podle zvyklostí pořádný nášup – od větších porcí za standardní cenu a masitých předkrmů až po dvojité panáky a tučné tečky na závěr v podobě dezertů.

Přestože řada masopustních obyčejů postupem času upadla v zapomnění, Tučný čtvrtek zůstává i díky Ambiente živou tradicí. Jeho význam spočívá i v propojení gastronomické scény – do dne plných hodů se zapojují i další podniky, které chtějí svým hostům dopřát. V letošním roce například vršovická a vinohradské pobočky Kro, Kus koláče, Fatfuck smash burgers nebo brněnské podniky Eggo a Ramen Brno. Zapojí se také Zájezdní hostinec U Jiskrů, který bude podávat jitrnice a jelita, vepřový kotlet s tukovým krytím na grilu, škvarkového šneka ke každé polévce a masopustní koblihy.

K oslavám „Tučňáku“ se ale může přidat kterýkoli podnik. Stačí mít pouze chuť nabídnout svým hostům poctivé a pořádně tučné menu. Pro snadnější zapojení lze využít vizuálních podkladů Studia Najbrt, ke stažení jsou ZDE.

Sdílejte na
Related posts