STÁLICE

Tereza Finková | Architektura | 04/09/2019

V pražské čtvrti Slivenec vyrostla na nádherném zeleném pozemku s ovocným sadem rodinná vila, která je v tom nejlepším smyslu slova nadčasová. Svým tvaroslovím odkazuje k slavné éře funkcionalistické architektury, její autoři, Eva a Michal Gabašovi z ateliéru Apropos Architects, ale v projektu zúročili také své zkušenosti z působení ve Švýcarsku, kde je preciznost práce a kompozice domu dovedená k dokonalosti. Svou účelností a jednoduchými výrazovými prostředky odkazuje vila na své okolí, ale zároveň na svém místě působí sebejistě a svébytně. À propos, připravte se na to, že o práci tohoto mladého architektonického studia neslyšíte naposledy.

„Přestože se Slivenec nenachází v bezprostřední blízkosti starého Barrandova, je zde stále vnímatelná určitá spojitost. Ve své práci se vždy snažíme vzít si něco z kontextu místa, a proto bylo spojení s funkcionalistickou architekturou určitě jednou z inspirací při návrhu,“ vysvětluje architektka Eva Gabaš Rosenová z Apropos Architects a pokračuje: „Součástí konceptu bylo i efektivní využití vnitřních prostor. Klient si přál velkorysý program, který ale místní regulace neumožňovala. Tyto faktory, plus střešní terasy a zahrady, vedly k racionálnímu přístupu k projektu a k výsledné pragmatické hmotě domu, která k funkcionalismu odkazuje.“

Základní objem domu je umístěn ve dvou třetinách hloubky pozemku a je dále tvarován odebíráním (krytý vstup a terasa u ložnice rodičů) a přidáváním hmoty (střešní terasa). Tímto principem je dosaženo elegantního členitého tvaru, který je jako socha formován dle potřeb svých uživatelů a zároveň je ve své podstatě blízký jednoduchému, energeticky úspornému a hmotově kompaktnímu kvádru. Většího efektu tvarování hmot docílili architekti užitím neobvyklého metalického nátěru omítky. „Světlo se dopadem na lesklý povrch mění, a intenzita barvy omítky je tak proměnlivější a různorodější, vznikají plochy fasád s různými odstíny, v každé denní době vypadá dům trochu jinak. Nezvyklá metalická úprava omítky má ale i jiný důvod. Investor má blízký vztah k lodím a námořnictví – fasáda má připomínat ocelový trup parníku, proto má dům dřevěné paluby, řetězy z betonových chrličů ze střech a střešní můstek.

Dům využívá západně - východní orientaci. Vstup z ulice je na západní straně pozemku, kde jsou navržena dvě parkovací stání a jedno stání pro lodičku klienta. Zpevněnou cestičkou projdete kolem třešně a ocitnete se ve vstupní nice s vestavěnou dřevěnou lavicí. V přízemí se nachází vstupní zádveří s přidruženými úložnými prostory, pokoj pro hosta s koupelnou a WC a dále pak obytný prostor s kuchyní. Z kuchyně je přímý vstup na zahradu a dřevěnou terasu na východní straně domu. Kuchyňský prostor navazující na jídelní část propojuje východní a západní stranu domu, a má tak optimální osvětlení po celý den. Obývací pokoj se skrz posuvné dveře otvírá do větší západní části zahrady. V patře jsou umístěny dvě ložnice dětí a koupelna, ložnice rodičů s vlastní terasou, koupelnou a šatnou / pracovnou. A pokud se rodičům nechce spát, vyjdou na střešní terasu, zvednou kotvy a brázdí noční oblohou.

 

Foto | Studio Savec
galerie

Aktuální číslo

Předplatné