Během gala večeře v kapli Sacre Coeur byly předány Ceny Designbloku, které ocenily výjimečné projekty a instalace v osmi kategoriích. Vítěze letos poprvé vybrala nezávislá porota složená ze zahraničních odborníků.

Mezi prezentacemi uměleckých škol letos nejvíce zaujala expozice ateliéru Jaroš/Bednář na Ústavu designu ČVUT FA. Studenti svými návrhy přispěli k rozsáhlejšímu projektu Bohemian Perfection, jehož cílem je zviditelňovat, oživovat a rozvíjet tradiční lidová řemesla a jejich produkty s přímou návazností na lokality, kde vznikají. 

Nejlepší školní prezentace ČVUT FA – Ústav designu

V nabité kategorii Nejlepší nábytek zabodovalo polské designérské duo Chmara.Rosinke, o jejichž tvorbě jsme psali v říjnovém vydání Dolce Vity. Na Designbloku představili novou kolekci OFIS (Office For Important Stuff), tedy kancelář pro důležité věci, která je definována jasnou geometrií předmětů určenou proporcemi a prostorovou redukcí na archetypální tvary. 

Nejlepší nábytek, Chmara.Rosinke, OFIS

Cenu Nejlepší svítidlo si odnesl nizozemský designér Richard Hutten s kolekcí Wheel a Tray pro firmu Japth. Rozhovor s Huttenem přineseme v listopadovém čísle. Jako Nejlepší bytový doplněk vybrala porota novinku v portfoliu značky Clap Design – magnetický set smetáčku a lopatky, který pro ni navrhla dvojice designérů Herrmann & Coufal. Titul Nejlepší instalace designéra si odnesl Jiří Krejčiřík, který v tajuplné výstavě v Gabriel Loci ukázal sběratelskou kolekci komod, kabinetů, skříní, policových regálů a sochařsky pojatý kabinetní oltář pro značku FUTURO. Z prezentací výrobců porotu nejvíce zaujala interaktivní instalace Espirit, kterou pro značku RAVAK navrhlo duo Vrtiška & Žák.

Nejlepší svítidla, Richard Hutten, Wheel a Tray

Nejlepší bytové doplňky, Clap Design, Herrmann & Coufal

Nejlepší instalace designéra, Jiří Krejčík

Nejlepší instalace výrobce, RAVAK, Vrtiška & Žák

Cenu za mimořádný počin – Grand Prix získala sklářská výtvarnice Lada Semecká. Cenu Veolia za nejlepší projekt udržitelného designu obdrželo mladé studio NOVA VITA. Projekt designérek Ivany Linderové a Dagmar Zvoníčkové Fredholm se věnuje rozvoji nových textur a materiálů tvořených z recyklovaných zdrojů, jako jsou použitý plast, tetrapak, piliny nebo rozličné recyklované plnivo do betonu. Konkrétní produktové kolekce jsou vytvářeny na míru jednotlivým klientům, čímž se autorky chtějí vyvarovat nadbytečné výrobě. Vítězky získávají finanční odměnu ve výši 50 000 Kč a účast na Designbloku 2023 zdarma.

Grand Prix, Lada Semecká

Cena Veolia za nejlepší projekt udržitelného designu, NOVA VITA

Více info na designblok.cz.

Sdílejte na
Related posts