Po několikaletých experimentech v monumentálním sklu se Jakub Berdych opět vrátil k porcelánu. Na říjnovém Designbloku představil rozšířenou kolekci surrealistických objektů Hände Hoch.
Jakub Berdych má schopnost vyprávět prostřednictvím svých objektů kouzelné příběhy. Výjimkou není ani jeho nejnovější kolekce porcelánových objektů Hände Hoch, pro niž se inspiroval v malířském díle Františka Tichého. V jeho romanticko-surrealistických obrazech klaunů, kouzelníků, akrobatů i eskamotérů objevil poezii lidského těla a jeho pohybu, kterou převedl do sochařsky působivých doplňků na stůl. Zrcadlo, tácek, svíčky a nově také stolní a nástěnná svítidla si pohrávají s motivem lidské ruky, která se stává metaforickým nositelem konkrétní funkce a vytváří vizuální napětí ve jménu známého surrealistického hesla „setkání deštníku a psacího stroje na operačním stole“. Bílý porcelán elegantně doplňují precizně zpracované mosazné prvky. qubus.cz

Kolekce Hände Hoch obsahuje objekty v podobě rukou, které drží konkrétní funkční prvky, včetně zrcadla, tácku a svíčky. Dole: Jako novinku představil Jakub Berdych na letošním Designbloku také několik nových svítidel na stejné téma.

Sdílejte na
Related posts