Pasáž českého designu ožívá přímo v centru Prahy.

Nádherné prvorepublikové prostory pasáže České národní banky ožívají. A ožívají stylově s českým designem. Na podzim roku 2016 tady odstartoval projekt Pasáž českého designu, který zrcadlí současnou realitu českého designu od velkých autorů až po ty začínající a zároveň je elegantně prezentuje odborné i široké veřejnosti. Za projektem stojí celkem čtyřčlenný tým pevně odhodlaný oživit tento prostor přímo v srdci Prahy a zobrazovat díla z českých rukou.

Oživení pasáže – začalo to kavárnou

Celá idea designové pasáže vznikla už s otevřením zdejší kavárny Art-n-coffee, která byla první vlaštovkou oživení prostoru. Její majitelka Hana Homolová vyhrála výběrové řízení především díky propojení kavárny s galerií a hned v prvních týdnech od otevření začala uvažovat, jak celou pasáž posunout ještě dál.

“Je to krásný prostor z dob první republiky, který byl v té době takový šedý a bez života. Většina výloh byla hodně podobná, některé dokonce prázdné, a tak jsme se společně ještě s naším partnerem Českou mincovnou rozhodli s tím něco udělat,” vypráví Hanka o úplných počátcích Pasáže českého designu. Sepsala proto návrh pro Českou národní banku, co přesně by se tady mělo dít, ta souhlasila a projekt byl na světě.

Prostor pro český design

Do projektu se postupně připojovali další významní členové, nejdříve designéři Kamila Hrubý Vodochodská a Ondřej Kamenický, kteří jsou zodpovědní za výběr vystavovatelů v pasáž a později jeho ředitelka Štěpánka Zinkaizlová. Díky tomu se první z nich mohli ve výlohách budovy České národní banky objevit už v září 2016.

Kromě samotného oživení prostoru ale pasáž nabízí i zrcadlo současného českého designu. “Chceme veřejnost seznámit s tím, co to vlastně vůbec design je a jak v reálu vypadá. To znamená, že chceme, aby ho sami návštěvníci nebo procházející zažili tzv. NA VLASTNÍ  OČI (což je i název plánovaných projektů, které v brzké době pasáž obohatí) Ať už nahlédnutím do výloh, které fungují jako výstavní prostory, osaháním si nějaké expozice nebo vlastní zkušeností při jednom z workshopů v kavárně,” rozvádí myšlenku pasáže dál Štěpánka. V pasáži tak potkáte práci mladých designérů stejně tak jako už velkých zavedených značek. Neexistují tu žádná omezení vyjma českého původu práce. Výtvory designérů napříč celou Českou republikou jsou zde umístěné vždy na dobu od tří měsíců do jednoho roku a část je vyhrazena jen pro partnerské školy.

V zastoupení je celá škála výtvorů a děl, jak říkají samy zakladatelky projektu, užitý design (módní design, grafický design….) se dotýká v podstatě všeho, co nás v životě obklopuje. Najdete zde například nábytek, módu, šperky, doplňky, ale i sportovní vybavení. “Jedním z našich záměrů bylo naučit lidi žít s pěknými a kvalitními věcmi,” dodává Hanka.

Propojení malých s velkými

To, že Pasáž českého designu přesahuje jen ideu oživení prostoru, dokazuje i možnost navázání spolupráce mezi tzv. “malými” a “velkými” autory. “Řada studentů odchází ze školy s ročníkovými pracemi, které jsou nádherné. A nejedna firma by po takovém návrhu sáhla, protože se jí to třeba zrovna perfektně hodí do portfolia. Myšlenka pasáže byla i ta, aby si lidi mohli takových věcí všimnout a velké značky mohly oslovit začínající designéry,” vypráví Hanka a dodává, že v pasáži se s menšími autory potkají i takové značky jako je třeba Ravak., PRIM, Modernista, Česká mincovna, Situs a další.

Akce a workshopy

Už v dubnu se pasáž spojí s kultovní akci v segmentu české designu. Právě tady odstartuje projekt Prague Design Week. V prostorách pasáže tak budou návštěvníci moci  od 5. až do 30. dubna vidět rozšířené portfolio vystavovatelů z řad dessignérů tohoto projektu.  Dále se bude navazovat na pořádání workshopů a přednášek na témata, která jsou blízká samotným designérům. Kdy a jaké jsou v plánu, se zájemci dozvědí vždy na webu nebo Facebooku pasáže.

Medailonky:

Hana Homolková

Hanka je zakladatelka projektu a díky ní Pasáž českého designu vůbec vznikla. Kromě projektu ještě vede kavárnu Art-n-coffee, od roku 2009 se věnuje spolu se svým manželem podpoře současného afrického umění a aktivně pomáhá shánět finanční prostředky na vzdělávání dětí sochařů v Zimbabwe.

Štěpánka Zinkaizlová

Štěpánka je ředitelka projektu a má na starost financování a chod projektu. S více jak dvaceti lety zkušeností, kdy si prošla všemi rolemi od asistentky až po ředitelku, se dokáže vcítit do potřeb projektu a vidět pod pokličku vícero částí tak náročného úkolu.

Kamila Hrubý Vodochodská

Kamila je jedním z designérů v týmu, kteří mají na starost výběr vystavovatelů. Její zaměření je oděvní, textilní a kreativně koncepční design a v oboru se pohybuje už více jak 10 let. Pracovní zkušenosti má i ze zahraničí a je autorkou platformy 360°koncepční módní péče a fashion coachingu v ČR a věnuje se i módní osvětě a udržitelnosti módního průmyslu.

Ondřej Kamenický

Stejně jako Kamila i Ondřej je zodpovědný za výběr autorů v pasáži. Jeho zaměření je architektura, kterou vystudoval, a ubírá se směrem, kde architekturu stavební doplňují interiéry a výstavnictví. Za dobu vlastní praxe pod hlavičkou vlastní značky „okadesign“ byly jeho práce oceněny Glorií musaealis 2010 a Cenou odborné poroty soutěže Dům roku 2011.

Hanka Topolovová

Nejmladší člen v celém týmu, která má na starosti marketingové aktivity, PR a vytváření vhodných synergii.

Původně je odchována sportovním světem. Založila a mnoho let vedla sportovní titul WILD –CAT. Je tvůrcem ocenění Wild cat design. Spolupracovala na projektech pro značky Swatch, Oakley, Atomic, Eddy Merckx. Zastává myšlenku všestranného rozvoje člověka, KALOKAGHATIE.

Více na www.pasazdesignu.cz

Sdílejte na
Related posts