V barokním „domečku“ v zákoutí za Petrským náměstím najdete bar a restauraci Grand Cru, které vládne šéfkuchař Jan Punčochář spolu s hlavním sommeliérem společnosti Premier Wines&Spirits Jakubem Přibylem. Z našeho pohledu se jedná o gurmánský tandem snů.
Co do Grand Cru Jana Punčocháře, známého z veleúspěšného desetiletého působení v Le Terroir, nalákalo, byla skutečnost, že restaurace nemá žádná omezení ve své specializaci. Obě osobnosti proto mají zcela volnou ruku ve výběru jídel a vín a v jejich snoubení. Ve vinném lístku nyní díky Jakubu Přibylovi najdete úctyhodný počet 1500 vín z celého světa (všechna Premiers Crus Classés z Bordeaux, špičkové pomeroly včetně vína Petrus, vyzrálá šampaňská, velká vína Burgundska, okolí Rhony a Toskánska, moselské ryzlinky i zelené veltlínské z Wachau, také nejlepší produkci Ameriky). Jan Punčochář zase kvůli sezonním surovinám mění a la Carte menu opravdu často a každý týden také vytváří nové tříchodové obědové menu s garancí servisu do jedné hodiny. Jako příklad jeho kompozice a gradace pokrmů uvádíme skladbu květnového degustačního menu: Mořský ježek s rajčaty a olivovým olejem, Zelený chřest se sladkovodními raky a šunkou Pata negra, Kalamáry plněné žloutkovými těstovinami s pastou z černých oliv a smaženými kapary, Pošírovaný bílý chřest s rebarborovým kompotem, vepřovými líčky a medvědím česnekem v tempuře, Zauzený telecí filet s domácí slaninou a smrži a konečně Jahodový dezert s champagne sorbetem s bezinkou. Jan Punčochář zanechává svou stopu i ve wine baru, kde nabídku nedávno rozšířil o menší jídla a lahůdky z domácí udírny (určitě ochutnejte uzený bůček či briošku se šneky, telecím morkem a sýrem Comté), novinkou zde jsou také degustační burgundské středeční večery. Co si v Grand Cru podle nás ještě vyslouží extra pochvalu, je decentní interiér Oty Bláhy, decentní styl servisu i decentní vizuální vyladění jídel, do nichž je vám až líto zakrojit.
Grand Cru, Lodecká 14, Praha 1, grand-cru.cz
Domácí uzený bůček, sladkokyselá omáčka a sezam
Prsíčko holuba z Anjou, mandlová raviola s třešněmi a omáčka z uzeného tymiánu, consommé z holubích stehen, Armagnac a zázvor, zmrzlina z holubích jater a foie gras
Kuře z Bresse dušené na Chardonnay s divokou brokolicí
Zadělávané kachní žaludky a raviola plněná citrusovým zelím
Domácí kachní klobása s Armagnacem a foie gras