Toskána na Malé Straně

Ondřej Lipár | Lifestyle | 15/08/2019

Toskánsko nemáme zrovna za humny. Proto v případě, že se vám nechce vážit dlouhou cestu a atmosféru mírně zvlněné krajiny poseté vinicemi si chcete připomenout na domácí půdě, řekněme pár kroků od Vltavy, máme pro vás řešení. V historickém domě, kde už před časem jedna výborná restaurace sídlila, se nově otevřel podnik s názvem Il Molo Prague. Největší důraz klade právě na toskánské pokrmy, především tedy ty připravené z ryb a mořských plodů, stejně jako na pestrou nabídku tamního vína.

Inspirací pro novou restauraci byl podobně nazvaný podnik nedaleko Florencie. Do restaurantu Molo 73, jak se jmenuje, přitahuje hosty středomořská kuchyně a bohatá nabídka vín, včetně šampaňského Maison Perrier-Jouët. Byl jedním z působišť šé uchaře Daniela Zingoniho, který chce nyní podobný koncept přenést pod odvozeným názvem také do české metropole a nabízet lahodnou a zdravou kuchyni s důrazem i na estetickou stránku. „Na začátku byla otázka, zda dokážeme vytvořit místo s příjemnou atmosférou, které servíruje domácí a čerstvé jídlo namísto něčeho zbytečně složitého. Restauraci, kam byste zašli s rodinou na oběd nebo večeři. S touto vizí jsme s pomocí majitelů podniku Molo 73 začali pracovat na tom, aby se zrodil jeho vzdálený příbuzný, Il Molo Prague,“ vysvětluje šé uchař. Daniele Zingoni sbíral kuchařské zkušenosti po celém světě a učil se od skutečných mistrů oboru, kupříkladu legendárního Alaina Ducasseho v jeho michelinské restauraci Jules Verne v Paříži nebo Carla Cracca v Ristorante Cracco. Kromě toho se pravidelně účastní národních i mezinárodních soutěží, ve kterých se často umisťuje na předních pozicích. Například v březnu 2019 získal se svým toskánským týmem v italském Rimini stříbrnou medaili v soutěži zaměřené na italskou kuchyni.

V Praze předvádí své moderní pojetí tradiční toskánské kuchyně. V menu převažují pokrmy z ryb a mořských plodů. Díky pečlivě vybranému dodavateli přicházejí na stůl ve stejný den, kdy byly uloveny v moři. Zárukou čerstvosti jsou podle šéfa kuchyně také domácí těstoviny a chléb, který si restaurace peče ve vlastní pekárně. Il Molo nabízí i vína z celého světa, přičemž vedle řady zajímavých lahví jsou některá k dispozici i po skleničce. Šé uchař Daniele Zingoni využívá především sezonní produkty, které se podle svých slov snaží upravovat s ohledem na jejich charakter a chuť. Mezi jeho nejvýraznější jídla patří černé sépiové riso o s šifonádou z kalamár a těstoviny pacchero s humrem a rajčaty da erino. Hosté se mohou těšit také na krevety gambero rosso ze Sicílie, mušle, humry, ústřice, kraby královské, chobotnice nebo langusty, ale potěší je jistě i burrata a mozzarella. Hlavní metodou přípravy je v Il Molo sous-vide. „Vycházím z toho, co jsem zažil jako malý. Domácí bylo tehdy vše: olivový olej, chléb i těstoviny. Stejnou zkušenost bych chtěl dopřát i našim hostům,“ dodává šé uchař.

Foto | archiv restaurace
galerie

Aktuální číslo

Předplatné