Kovářova kobyla chodí bosa, říká se. Rčení ovšem neplatí pro Radku a Jakuba Valovy z ateliéru OOOOX, kteří koupili starou stodolu a ve skandinávském duchu ji přetvořili na víkendovou haciendu. „Tak to vypadá, když tvoříme sami pro sebe,“ říkají.  
„Milujeme Skandinávii. Trochu jsme se inspirovali a koupili starou stodolu… A nadchnul nás americký koncept záchrany trosek www.heritagebarns.com,“ začali trošku překotně své vyprávění o rekonstrukci architekti Radka a Jakub Valovi. A my dodáváme obšírnější popis: Původní hmota stodoly zůstala v nezměněné podobě, a to i její vnitřní dispozice, která je nadále otevřená až do krovu a vymezení prostoru a soukromí je zajištěno pevným nebo síťovaným zábradlím, dvě úzké galerie po stranách pak spojuje dřevěná lávka. Hlavní je rozdělení barevnosti na černou pro exteriér a bílou pro interiér, oběma ale dominuje dřevo, jen podlaha v interiéru je provedena z řezaných cihel na způsob půdovek. Velká okna v přízemí jsou osazena do původního otvoru vrat, resp. nahrazují malé okno na hlavní fasádě, navíc jsou krytá pevnou dřevěnou okenicí ve stejném výrazu jako fasáda.
Dispozice nového bydlení  je limitována konstrukcí krovu, což se odráží ve velikosti jednotlivých prostorů, ať je to patro na spaní nebo vstup, pódium se čtecím koutem vzniklo také účelně jako mezipodesta pro schodiště, navíc skýtá vítaný úložný prostor. Kuchyně je skrytá za příčkou a přitom pořád dostatečně propojená s hlavním prostorem, jemuž dominuje industriální jídelní stůl s podnoží vyrobenou z instalatérského potrubí, doplněný o židle Tolix, neoddiskutovatelné postavení tu má také křeslo umístěné u kamen. Do přízemí se architektům vešla ještě i koupelna – s ohledem na velikost „kabiny“ spojená s toaletou, nicméně sprcha i pult pro umyvadlo vedou přes celou hloubku místnosti, takže poskytují dostatek pohodlí, stejně jako prostor pro umístění závěsných svítidel, pro koupelnu celkem netypických. „Po dobu rekonstrukce jsme postupně pečlivě vybírali doplňky, jež v interiéru podle nás hrají důležitou roli. Nebudeme mlžit, že nám k tomu nepomohla existence vlastního obchodu LOOOOX. oooox.com

Sdílejte na
Related posts