Jednoduchost, čistota, účelnost a skromnost. To jsou kvality, které zosobňuje debutový projekt švédského architektonického studia Förstberg Ling. Skandinávský životní styl tak dostal zcela konkrétní podobu.
„Dům pro matku“ je první dokončenou realizací mladého studia Förstberg Ling, které založili v roce 2015 Björn Förstberg a Mikael Ling. Předtím oba dva společně studovali architekturu na univerzitě ve švédském Lundu a skotském Edinburgu. S dokončením domu pro Björnovu vlastní matku Mariu, která je knihovnicí a nadšenou tkadlenou, si dali trochu na čas. Projekt totiž vznikal už od roku 2013. Samotný charakter zakázky a její stavebník, matka jednoho z architektů, je určitou motivací k vytvoření opravdu zajímavé stavby. Vždyť jeden z nejslavnějších domů minulého století, rezidenci Vanny Venturi, postavil v roce 1964 architekt Robert Venturi také pro svou matku. Jeho příklad architektonického postmodernismu pak na desetiletí ovlivnil podobu současné architektury. Takové ambice studio Förstberg Ling pravděpodobně nemá. I přesto však přichází s velkorysou koncepcí současného obytného prostoru. „Dům pro matku“ je tvořen kompozicí tří archetypálních obydlí s klasickou sedlovou střechou. Největší obytnou část, nacházející se uprostřed této architektonické kompozice, doplňují dva menší objekty po stranách. V jednom se nalézá umělecké studio, v tom nejmenším praktický skleník. Z exteriéru působí stavba kompaktním monolitickým dojmem, čemuž napomáhá absence velkých prosklených ploch a jednotné opláštění z vlnitého plechu, které najdeme na všech stranách fasády i šikmých střechách. Zatímco zvenku působí dům chladně a stroze, interiéry překvapí svou pohostinností, typickou pro skandinávský životní styl. Dřevěné trámy a krovy společně se stěnami obloženými překližkami rozehrávají minimalistickou, a přesto atmosféricky teplou materiálovou mozaiku.
Trvanlivá betonová podlaha přechází i do praktického soklu, který lemuje celý obvod interiéru, a vytváří tak praktické neformální sezení. Dřevěné trámy lemují i zmíněný přilehlý skleník, který je na rozdíl od obytné části a studia obložen polotransparentním vlnitým laminátem. forstbergling.com

Sdílejte na
Related posts