Namísto pracovního stresu se jen tak na chvíli zastavit a nechat se obejmout párou vznášející se nad drobným šálkem omamného čaje… Takové malé kouzlo si užijete například v čajovně DeHui uprostřed městské džungle Pekingu.

Čajovna DeHui byla otevřena v rychle se rozvíjející městské čtvrti, kde jsou podmínky k bydlení stísněné a velice nekomfortní. Nenechte se zmást okolními fastfoody a poslíčky rozvážejícími jídlo na hlučných mopedech a vstupte dovnitř. Geraldine Lo a Torsten Radunski z hongkongského studia SMU (Space Modification Unit) zúročili svoje zkušenosti a navrhli v této divočině opravdovou oázu klidu. Lo získala své architektonické znalosti na univerzitách v americkém Oregonu a Londýně, poté pracovala v ateliérech Daniela Libeskinda nebo Normana Fostera. Její kolega Radunski naopak odstartoval svou profesní dráhu navrhováním nábytku. Jeho tvorbu ovlivnila praxe v Holandsku a působení v londýnském studiu Foster + Partners.
Za vstupními dveřmi s kruhovým oknem (kruh jako symbol harmonie se v interiéru opakuje několikrát) vás přivítá chodba s modrofialovou výmalbou, která funguje i jako prostor pro dočasné umělecké výstavy. Stálým exponátem je pouze čajové náčiní vystavené v oválných výklencích. Hlavní místnost, jež dokáže pohostit více než sto návštěvníků, je určena pro vřelá setkání s přáteli. Vzdušnost prostoru zaopatřují bílé závěsy, které se zachvějí s příchodem každého dalšího hosta. Bílé lněné cípy doplňují materiálovou paletu jilmu, mramoru a teracové dlažby. Na strop architekti umístili kulaté akustické podhledy z Barrisolu, které dovnitř během dne vnášejí svěží osvětlení, v průběhu večera naopak jemný svit. V minimalistické estetice nábytku se projevila holandská inspirace architekta Radunskiho. Masivní dlouhé stoly doplňují subtilní křesílka z jilmu, vše usazené na jemném pudrovém koberci. Přejděme však po kamenných dlaždicích zapuštěných v oblázkovém moři do oddělených úkrytů – dvou soukromých salonků. Šálek čaje a jemná konverzace v nich konečně nabírají na významu. Právě se servíruje putuo fo cha s nádechem broskvových květů. Nechte se s jeho prvním douškem přenést do klidné čínské zahrady. s-mu.com

Sdílejte na
Related posts