S Hradem a podhradím se poslední dobou děje něco velmi příjemného – zvláštní, až nepohostinnou atmosféru, již s sebou přinesl současný prezident a „jeho“ bezpečnostní rámy, narušují nově otevřené podniky určené turistům i místním. Pokud začnou sestupovat z Hradčanského náměstí po Zámeckých schodech, narazí po chvilce na okno, za kterým bude postávat barman a zvát je dovnitř: v domáckém prostoru za jinak zamčenými dveřmi čeká pouze pár míst k sezení. A skvělé koktejly.
Po oživení, které přišlo s velkorysou Kuchyní ve spodní části Salmovského paláce, následuje další, možná o trochu skromnější, ale zároveň také vřelejší „krok“. Schody Home Bar, jak už název naznačuje, není žádnou koktejlovou zastávkou pro rozjařené cizince loučící se se svobodou. K pěti stolkům či případně do osamoceného koženého křesílka s největší pravděpodobností usednou spíš lidé, kteří si umí vychutnat šarm starých domů, paláců a kostelů i vybrané chutě důmyslně namíchaných drinků. O ty se tu totiž stará tým dobře známý z baru Parlour. Koncept podniku je prostý – místo, kde vám přijde barman otevřít ke dveřím, kam se vejde okolo deseti lidí a jež si stále udrží intimní atmosféru. Ta se ostatně netýká pouze vnitřku, během posledních teplých večerů letošního léta mohli hosté usedat i na samotné schody, či přesněji řečeno na sedáky, které jim barman zapůjčil, a vychutnávat si drink i výhled.
„Velmi důležité pro nás bylo zachování genia loci,“ vysvětluje Roman Vrtiška, jak s kolegou Vladimírem Žákem přistupovali k interiéru baru. „Proto jsme zvolili hrubou omítku, kterou jsme nechali ručně nanášet stěrkou na klenby. Tím získal prostor na určité autentičnosti.“ Dispozici příliš neměnili – v první místnosti přirozeně vznikl prostor pro hosty, druhou designéři rozdělili na toaletu, vinotéku a sklad. Nevšedním způsobem pracovali s šestihrannou dlažbou, jež nese rozrastrovaný barokní motiv. Dřevěný nábytek TON doplňují atypické prvky, které baru na míru vyráběl truhlář.
„Schody jsou mnohem osobnější,“ podotýká ke konceptu jeden z dvojice otců zakladatelů baru Parlour, Jakub Ondříšek. „Zásadně jiný je způsob komunikace s hosty. Zveme je přímo k baru, kde si mohou lahve ovonět a zjistit o nich něco víc, ocitají se tak přímo v centru dění.“ Oproti Parlouru tu míchané nápoje zhotovují z odlišné škály alkoholů. „Soustředíme se na průtahové destiláty Žufánek a do budoucna chceme klást důraz i na další české produkty.“
V současnosti funguje Schody Home Bar pouze od půl sedmé večer, brzy ale zahájí i denní provoz. Během něj by měl sloužit spíše jako bistro, které bude nabízet vedle kávy či svařáku také sendviče nebo polévky. Na Malou Stranu a Hradčany se bude chodit zase o něco veseleji.
→ Schody Home Bar, Zámecké schody 8, Praha 1, fb.com/schodyhomebar, vrtiskazak.com