Naše největší sympatie má Pivovar Trautenberk, založený 1045 metrů nad mořem a 5 metrů pod zemí ve sklepení bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě v Krkonoších. Autory rekonstrukce horské chalupy, známé také jako hotel Družba, na novodobý chrám milovníků piva jsou architekti Petr Kolář a Aleš Lapka z ateliéru ADR. Pivovar, restaurace a horská ubytovna / hotel v jednom byly dokončeny v roce 2017 a letos je projekt nominován na Českou cenu za architekturu. „Při rekonstrukci byl objekt očištěn od početných přestaveb, které proběhly ve druhé polovině minulého století. V exteriéru je tradiční dřevěný obklad s kamenným soklem doplněn v místě nové přístavby o fasádu z falcovaného plechu. Původní převážně dřevěný a ocelový konstrukční systém objektu byl při rekonstrukci respektován. V podzemním podlaží nově vznikl minipivovar s maximální kapacitou 10 tisíc hektolitrů piva ročně. Interiéru restaurace v přízemí dominují původní repasovaná svítidla z prvorepublikové éry. Horní patra v praktickém standardu horské ubytovny nabízejí lůžka pro 130 hostů. K výslednému vzhledu zejména interiéru objektu přispěl atypický nábytek z dílny místního Truhlářství Kelner, židle s českou tradicí od firmy TON a v neposlední řadě také pivovarnická technologie z Pacovských strojíren,“ popisují projekt architekti ve své autorské zprávě.
Pivo z nejmladšího krkonošského minipivovaru si okamžitě zamilujete, a to nejen pro jeho skvělou chuť. V nadmořské výšce 1045 m ho vaří bez pasterizace a filtrování, je osvěžující, řízné, zkrátka tak akorát, aby postavilo na nohy každého horala. Ve stálé nabídce najdete spodně kvašený ležák Trautenberk 11, polotmavý speciál Trautenberk 13 a svrchně kvašený speciál Trautenberk 14 – APA. Nabídka je obměňována podle sezony a podle instrukcí hlavních sládků Tomáše Ďuríčka a Vojtěcha Kaprálka. Kromě samotné receptury piv si v Trautenberku dali záležet také na vizuální identitě, jejímiž autory jsou grafici ze studia Dynamo, pivo si můžete odnést domů v originálních PET lahvích připomínajících granát od designéra Jana Čapka. A jak už bylo řečeno na předcházející dvoustraně, znavení pivaři mohou využít možnosti přespání přímo u zdroje.