PODMOŘSKÁ RESTAURACE UNDER

Ondřej Lipár | Architektura | 21/05/2019

Na samotném jihu Norska se v zálivu ležícím v obci Lindesnes před několika týdny usadil nový tvor. Zčásti leží pod mořskou hladinou, zčásti nad ní, na skalnatém pobřeží. Duté tělo má z betonu a na jeho spodním konci je ploché skleněné oko, které soustředěně pozoruje mořský svět. Uvnitř se skrývá finediningová restaurace nazvaná Under, což je zcela na místě – v norštině toto slovo znamená jak „dole“, tak také „zázrak“. To ale není všechno. Objekt slouží zároveň jako výzkumné pracoviště pro studium mořské fauny a flóry. Jde o mohutné dílo, jímž norské architektonické a designérské studio Snøhetta podniká vlastní průzkum, pokud jde o možnosti současné architektury vystavené těm nejnáročnějším přírodním podmínkám.

Vládcem zdejší kuchyně se stal dánský šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard, který předtím působil ve vyhlášené restauraci Måltid v nedalekém Kristiansandu. V jeho práci mu pomáhá šestnáctičlenný mezinárodní tým se zkušenostmi z michelinských podniků. Své menu vystavěl Ellitsgaard na jednoduchých zásadách použití vysoce kvalitních a lokálně získávaných surovin s obzvlášť silným důrazem na udržitelný rybolov.

Architekti a designéři ze studia Snøhetta si dali záležet na tom, aby vytvořili skutečně ucelené dílo. Navrhli tedy nejen samotnou stavbu a její interiér, ale nechali v lokálním truhlářství pro restauraci zhotovit i původní nábytek nebo probarvené textilní panely, které pokrývají strop a odrážejí postupný sestup ze souše pod hladinu. Postarali se také o podobu webu a celou vizuální identitu, od loga a výběru písma až po použité barvy. Podle zakladatele studia Kjetila Trædala Thorsena je Under přirozeným pokračováním hledání limitů. „V budově se ocitáte pod vodou, nad mořským dnem i mezi mořem a souší. Získáváte tak novou perspektivu a odlišný pohled na svět nad mořskou hladinou i pod ní.

→ Under, Bålyveien 48, Lindesnes, Norsko, under.no, snohetta.com

Foto | archiv architektů
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné