Say architects (ne)navrhli butik DSC v Číně

Patrik Florián | Architektura, Cestování, Móda | 16/06/2021

Nahodilým uspořádáním i mobiliářem vlastní výroby vdechlo studio Say architects jedinečnou tvář butiku DSC v čínském přístavním městě Chaj-ning.

„Design bez navrhování.“ Tak směle označují přestavbu módního concept storu DSC na severu Číny architekti Yan Zhang a Jianan Shan. Dvojice, která pracuje pod názvem Say architects, již při skicování rezignovala na jakýkoli konkrétní záměr nebo návrh. Kulinářskou analogií se dá nekonvenční postup opsat jako umění šéfkuchaře vytvořit dokonalý pokrm bez kuchařky, pouze za pomoci vlastního instinktu a kvalitních ingrediencí. Ve finále však volná změť materiálů a organických tvarů působí zcela harmonicky.

Základní ráz prostoru v přízemí administrativní budovy diktují masivní bílé kónické sloupy, doplněné o volně navržený mobiliář ze dřeva či kamene.

Vizuální rovnováhy je docíleno kombinací dominantních barevných prvků v kontrastu s minimalistickou estetikou a přírodními tóny.

„Veškeré vybavení vzniklo jako náhodná instalace různých materiálů vedená vlastní intuicí. Jen ocelové věšáky jsme nechali záměrně čisté a geometricky přesné, což mezi ostatními prvky vytváří vizuální kontrast a pnutí. Zadní stěna je ledabylým pozůstatkem demoličních prací, samozřejmě jsme jí však dopřáli jemné opracování. Nejsme přece úplní barbaři,“ dodávají s úsměvem autoři.

Svérazný a vlastnoručně navržený mobiliář byl do prostoru o velikosti 320 m2 umístěn bez předem stanovené logiky. Například pult připomínající kostku sýra si své ideální místo našel volným posouváním sem a tam.
Součástí butiku je také malá kavárna.
Exteriér butiku DSC.
Foto | Minjie Wang

Aktuální číslo

Předplatné