Studio Liang navrhlo retrofuturistický butik v čínské metropoli Chang-čou

Patrik Florián | Architektura, Design, Móda | 17/09/2021

Betonové stěrky, ocelové konstrukce i neortodoxní světelné objekty vdechly módnímu butiku Audrey atmosféru sakrálních staveb.

Nový dámský butik nedaleko nákupní čtvrti Xiaoshan pojali činští architekti z kanceláře Liang Architecture Studio jako poctu retrofuturismu – směru z minulosti, který hledí do daleké budoucnosti. Na ploše 300 m² tak vznikl nekonvenčně členěný prostor inspirovaný brutalistní symetrií, pokrytý betonovou stěrkou a nosnými ocelovými prvky.

Ke studeným materiálům staví architekti do protipólu zemité textilie ve formě rezavého koberce či béžového polstrování sedaček. Horní patro, jež slouží jako VIP sekce, odděluje hnědé ocelové schodiště lemované sklem a jemným osvětlením. Dominantu prostoru tvoří světelný diamant s nastavitelným odstínem i intenzitou světla umístěný v centrální části butiku.

„Podstatou tohoto projektu není pouze vizuální stránka, ale zejména emocionální hodnota. Butik zákazníky láká svou jedinečnou atmosférou a vtahuje je do vlastního světa,“ prozrazuje k projektu Xu Liang, zakladatel a ředitel Liang Architecture Studio.

servis liangarch.com

Foto | Shao Feng
Vitra

Aktuální číslo

Předplatné