Autorem budovy je německý architekt Johann Emil Schaudt, který našel inspiraci v dánském klasicistním modernismu. Dnes, kdy byly interiéry přeměněny z reprezentativního byrokratického sídla na moderní hotelové zázemí, chytil celý objekt druhý dech. Pomohl mu v tom zástup designérských celebrit v čele s Patricií Urquiolou a berlínským architektonickým studiem Axthelm Architekten. Velkou devízou hotelu jsou vysoké stropy v hale a otevřené prostory, jež byly beze zbytku ponechány, a kromě závěsného lustru v lobby byla veškerá umělecká aktivita soustředěna do výšky očí. Architekti tím chtěli docílit domácího, útulného pocitu v jinak majestátních a neosobních prostorách. Celým hotelem se proto volně prolínají ostrůvky pro privátní posezení či dokonce občerstvení hostů, v předsálích najdete čtenářské kouty či lounge zóny pro nerušený odpočinek. Všech 80 pokojů s rozmanitým půdorysem (nejmenší superior má 32 m2 a největší suite 63 m2) opět dodržuje mantru otevřeného prostoru a dle slov majitelů mají připomínat rozlehlé berlínské vily v okolní diplomatické čtvrti. Interiérům pak dominují masivní dřevěné podlahy, leštěné povrchy, pestrobarevné látky a výrazné čalounění. Za zmínku stojí také velkorysé hotelové spa s přístupem denního světla (první sluneční paprsky sem dopadají od samotného východu slunce) či opěvovaná restaurace „5 – cinco by Paco Pérez“, kde číslice zastupuje všech pět smyslů, na něž místní kulinářské kreace držitele čtyř michelinských hvězdiček působí. Kuchyně katalánského mistra šéfkuchaře nezapře jeho původ, ale kromě středozemních ingrediencí se samozřejmě prosazuje i německá „hoch cuisine“. Mezi místní gurmánská lákadla patří například uzené vepřové, rýže s lilkem či mořský ďas s baby chobotničkami a dýní. Das Stue, Drakestrasse 1, Berlín-Tiergarten, cena za pokoj a noc
od 250 do 3000 eur. www.designhotels.com/das_stue