Liberec je vnímán především jako město, které leží pod televizním vysílačem Ještěd. Milovníci architektury a designu, kteří se obdivně klanějí tomuto Hubáčkovu velkolepému dílu, většinou Liberec bez povšimnutí míjejí (zvlášť když z centra před několika lety zmizel i legendární stejnojmenný obchodní dům). Ale i zde, stejně jako v každém jiném podobně velkém městě u nás, žije částečně uzavřená komunita lidí, kteří se snaží rozehnat nudu, inspirovat, pobavit, nenásilně kulturně vzdělávat nebo i rozhýbat své spoluobčany. Vzhledem k tomu, že na Technické univerzitě funguje už dvě desítky let Fakulta umění a architektury, rekrutují se tito iniciátoři právě z jejích řad. V Liberci není neobvyklé, že vám architekt načepuje pivo nebo uvaří oběd. Zde jsou naše tipy, jak v Liberci strávit den nabitý příjemnými zážitky:
UBYTOVÁNÍ: PYTLOUN GRAND HOTEL IMPERIAL → 1. máje 29, imperialliberec.cz
Prvorepubliková chlouba Liberce, konstruktivistická stavba s prvky art deca, byla před dvěma roky znovu otevřena, a to zásluhou hoteliéra Lukáše Pytlouna. Z původního vybavení se samozřejmě nezachovalo nic, a tak přišel majitel s nápadem pověřit designem pokojů různé architekty. Společné prostory pak dostalo na starosti studio Vrtiška-Žák.
NA SNÍDANI: BISTRO ŠIROKÁ → Široká 14, bistrosiroka.cz
Funguje rok a půl a rychle se stalo libereckým hotspotem. Otevřel si ho kvůli své vášni pro vaření architekt Tomáš Foltýn, a jak sám říká, interiér i provoz jsou stále v procesu proměn. Zatím je otevřeno od 8.30 do 19 hodin, takže se tu jen snídá a obědvá. Specialitou podniku jsou sendviče Croque Monsieur a Croque Madame, které dělá Tomáš tak trochu po novozélandském způsobu, k obědu připravuje polévku a dvě jídla.
ZA VZDĚLÁNÍM: VÝZKUMÁK → U Jezu 4, vyzkumaklbc.cz
Zastřešená minirampa, to je jenom jedna z devíz alternativního kulturního prostoru, který vznikl v bývalé zkušební hale Výzkumného ústavu textilních strojů. Za projektem stojí Dan Morávek (zakladatel hudebního festivalu Shotgun) a Míra Holub (každý Liberečák ho zná z legendárního baru Stereo), kteří v industriálním prostředí 80. let připravují výživný program složený z workshopů, výstav, přednášek, koncertů, trhů, skate & graffiti eventů ad. Otevřeno mají od úterý do soboty, a když už nic, můžete si u dlouhého červeného baru sestaveného z pivních bas dát aspoň drink.
PIT STOP 1: Neonová holubice míru s nápisem Mír národům celého světa byla na činžovní dům na Šaldově náměstí v Liberci poprvé instalována v polovině 70. let. Jejím autorem je výtvarník Karel Janoušek, který pro Liberec vytvořil řadu plastik. V roce 2012 bylo město postaveno před otázku, zda velmi poničené dílo odstranit, nebo ho restaurovat. I díky pozitivním ohlasům mezi obyvateli byl nápis obnoven a od loňského roku se dokonce rozsvěcí zároveň s pouličním osvětlením.
PIT STOP 2: JEDNO KAFE → Frýdlantská 3, fb.com/JednoKafe
Jednu z nejlepších káv ve městě dostanete právě tady. V kavárně kousek pod radnicí, která je společným projektem kávového nadšence a experimentátora Kristiána Kříže (je také autorem konceptu interiéru) a Tomáše Prokopa. Toho jste mohli dříve vídat v +Café v kině Varšava (stojí kousek níž ve stejné ulici). Kromě klasického espressa nebo kávy s mlékem
(less milk, more milk) tu dostanete třeba batch brew (překapávanou kávu čepovanou z termosky) nebo cold brew, kávovou limonádu, která je velkým hitem v Kodani, Berlíně a teď i v Liberci.
UMĚNÍ V LESÍCH: CUBE X CUBE GALLERY → Novina 180, Kryštofovo Údolí, fb.com/CUBEXGALLERY
Movitý klient, bývalé rekreační centrum ROH přestavěné na luxusní bydlení včetně bazénu přeměněného na garáž, chuť sbírat historická auta i vína, setkání s architektem Petrem Stolínem, návštěvy vernisáží… To vše předcházelo vzniku této ojedinělé galerie ukryté v lesích kus od města, jejíž interiér tvoří šest bílých krychlí o hraně 2,3 m, jež jsou zároveň výstavním prostorem pro umělce, kteří se tu se svou expozicí během roku vystřídají dva až tři. Kurátorem galerie je bratr Petra Stolína, Jan.
NA PIVO: VOKNO → Hrázená 1, fb.com/voknoliberec
Vokno je hospoda, kterou provozují Mjölk architekti a kde dostanete pivo Albrecht ze zámeckého pivovaru ve Frýdlantu, limonády John Lemon nebo něco málo k jídlu z Bistra Široká (škvarkovka, paštika aj.). Autorem ilustrace na zdi je student architektury a v současnosti asi nejvytíženější místní ilustrátor Matyáš Prošek. Vokno jsme stihli vyfotit týden před rekonstrukcí, která by měla vyřešit současný problém s kapacitou a toaletami.
Členové studia Mjölk architekti před svou hospodou Vokno v Hrázené ulici. Zleva: Jan Vondrák, Kateřina Rosendorf, Pavlína Müllerová a Libor Nejezchleb:
PRO VEGANY: MIKYNA → 5. května 62, mikynapoint.cz
Osvícené vegetariánské bistro, které mezi námi navštívenými podniky hraje prim v oblíbenosti. „Na talíři vám naservírujeme to, co si sami rádi vaříme doma. Každý den připravujeme originální jídla ze surovin, které najdete na našich polích, zahradách a v lesích. Snažíme se dodat šmrnc i zdánlivě obyčejným věcem, jako je třeba pohanka či jáhly, a ukázat, že i kolem nás máme spoustu zdravých superpotravin. Kuchař Ondřej Láf byl na zkušené v pražské Esce, zakladatelka Mikyny Kristýna Soroková sem zve zajímavé lidi, kteří mají co říct k moderní gastronomii.
OSOBNOST: PETR VONDŘICH → jizersketicho.cz
Ačkoli pochází z Jablonce nad Nisou, je novinář Petr Vondřich milovník a velký znalec nejen současného Liberce. Momentálně ho nejvíce zaměstnává vlastní blog Jizerské ticho, kde informuje o dění v regionu, přináší rozhovory se zajímavými lidmi, píše o kulturním dění i novinkách na místní gastronomické scéně.
V galerii vás provedeme Pytloun Grand Hotelem Imperial: