U děkana v Brixenu

Ondřej Lipár | Lifestyle | 21/11/2019

Když se stalo v roce 1851 historické jihotyrolské město Brixen exilem Karla Havlíčka Borovského, velké množství staveb tu patřilo církvi – kromě biskupského hradu a paláce s dómem tu stálo dvanáct kostelů, pět klášterů a množství církevních škol. Přízemí domu ze třináctého století, který býval sídlem brixenského děkana, ovšem v současnosti slouží k poněkud zábavnějším účelům. Hostinec pojmenovaný Decantei neboli děkanství umným způsobem proplétá zemitou pohostinnost, jednoduchou soudobou kuchyni čerpající z odkazu předků s bohatou nabídkou piv různého druhu, která se pak objevují také v aperitivech nebo koktejlech. To vše sice pod klenutými stropy, s vůní dřeva a odlesky mosazi, ovšem ve tvarech jasně vypovídajících o současnosti.

Pedevilla Architects, autoři interiéru, vycházeli z podoby jihotyrolských pohostinství. Tmavé štuky a modřínové dřevo proto působí povědomým dojmem, ovšem v Decantei se pracuje s jednoduššími a jasnějšími tvary. Na několika místech se opakuje motiv kruhu, ať to jsou drobná okna, rastr na vchodových dveřích nebo oblá mosazná svítidla zavěšená z černé ocelové konstrukce nad stoly. Prostorný hostinec nabízí v několika větších místnostech sezení pro téměř stovku hostů, další se pak mohou usadit ve dvoře nebo na zahradě. Nabídka jídel vychází z receptů zděděných po babičkách, které ovšem kuchaři přetvářejí za pomoci současných gastronomických postupů. Na menu se tak objevuje kupříkladu telecí hlava, vařené hovězí se salsou verde nebo tyrolské pirohy blattln plněné kysaným zelím. Na čepu je obvykle okolo sedmi různých druhů převážně lokálních piv, která navíc doplňují bohatší zásoby lahvových z Německa, Rakouska i vzdálenějších míst. „Teletina jako mandle, vína také dost, jakou pak chceš, všivá duše, jinou blaženost.“ Verše, které tu napsal K. H. Borovský před více než 150 lety, dokládají, že gastro bylo v Brixenu vždy na úrovni.


Decantei, Via Hartwig 5, Brixen, Itálie, decantei.it, pedevilla.info

Foto | Gustav Willeit, Dreisatz OG / Andreas Tauber
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné