Restaurace La Loca nedaleko Karlova náměstí v přízemí hotelu Mosaic House si na formality nepotrpí. Jak v pojetí kulinářském, tak společenském. Jejím mottem je totiž „Together Tastes Better“, představující jedinečný koncept sdílení jídla, které mezi lidmi vytváří pouto a odstraňuje mentální bariéry. Ochutnávání z jednoho talíře prohlubuje prožívání nových chutí a posiluje touhu objevovat a překročit osobní hranice svých osvědčených pokrmů. Proto doporučujeme rezervaci pro nejméně dvě osoby, jinak přijdete o pohádkově plnou tabuli, jakou umí vyčarovat už jen kouzelný ubrousek. Ideální je degustační menu pro šest lidí. Radim Gerlich, který dříve působil v Aromi, La Bottega di Finestra či Bianco e Nero, se pohybuje mezi Blízkým východem a Středozemím, mezi tradičním a moderním, mezi konvenčním a inovativním. Experimentuje se surovinami a postupy regionů od Itálie přes Libanon až po Česko.

Menu rozdělil do šesti sekcí. Nejprve vás navnadí „Polechtání chutí“ – čekejte, že mezi vámi nastane boj, na koho zbyde poslední vytření talíře s shakshukou, bulgurem, roastbeefem s šafránovou majonézou, hummusem dvou barev nebo krevetami s mesclun salátkem. Všechny pokrmy má Radim Gerlich naprosto dokonale okořeněné a dochucené, nic v paletě nevyčnívá, vše je harmonické, zároveň ale intenzivní. Druhou sekcí je „Zelená provokace“, kde se ocitáme v kategorii salátů. Quinoa se zde objevuje v doprovodu mladého špenátu, datlí, pomeranče, koriandru a ředkviček, rukola zase s pečenou dýní, gorgonzolou, ořechy a pastou dukkah. Obzvlášť lahodné je spojení baba ghanoush s mandlemi a buvolí mozzarellou. „Pasta la vista, baby“ asi není nutné vysvětlovat. I když Radimovy celozrnné gnocchi s lesními houbami a krevetami s rajčaty a špenátem byste v kuchařce tradiční italské cucciny hledali marně. Také spaghetti s trhanou kachnou, artyčoky a máslovou omáčkou nejsou klasickým receptem. Když už v La Loce začínáte být plní, teprve se od předehry dostáváte k pořádnému dějství. „Masovou revolucí“ se totiž nenechá strhnout málokdo. Schválně, koho víc osloví supreme kuře s harissou a cizrnovou kaší, kachní konfitované stehno s červeným zelím a perníkovými knedlíky či dušené jehněčí lýtko s grilovanou polentou, liškami a lanýžovým olejem? Poslední dezertové „Grande finále“ je krátké, ale úderné. Na výběr máte čokoládový fondant nebo tapiokový pudink s mangem a malinami.

La Loca, Odborů 4, Praha 2, tel.: 277 016 882, laloca.cz/restaurant

Sdílejte na
Related posts