Recept: Citrusová sůl

Ondřej Elsner. Foto: Archiv 101 Cookb | Lifestyle | 22/09/2013

Vneste do své kuchyně trochu ruční práce a připravte delikátní sůl s příchutí citrusů. Příprava je maximálně jednoduchá a výsledek zpestří i nejbanálnější pokrmy.

Suroviny: 
65 g (ideálně plátkové) mořské soli
1 lž. citronové kůry
My používámě plátkovou sůl Maldon, kterou seženete i ve vybraných českých supermarketech, a chemií nezasažené bio citrony. Stejný recept se samozřejmě vztahuje i na jakékoli jiné citrusy (pomeranče, limety, mandarinky,…).

Postup: Předehřejte troubu na 105°C. Důkladně smíchejte sůl s jemně natrouhanou citronovou kůrou. Jednotlivé hoblinky musí být rovnoměrně rozprostřené v solném základu. Připravenou směs vysypejte na pečící papír a na plechu pečte 70 minut. Kůra musí být ve finále dokonale vysušená tak, aby se drolila, když ji promnete mezi prsty. Nechte vychladnou a nakonec můžete směs „prohnat“ mixérem, aby byla sůl hladká jako klasická česká kuchyňská sůl anebo nechte konzistenci v původním stavu. Citrusová sůl vydrží v uzavřené suché nádobě při pokojové teplotě několik měsíců. 

Foto | Archiv 101 Cookbooks.
galerie
Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné