Byli jsme pozváni na evropské finále nejprestižnější gastronomické soutěže světa Bocuse d‘Or, jež se konalo ve Stockholmu. To, že se severské země pohybují na špici a s Francouzi si prohazují místa na prvních třech pozicích už od poloviny 90. let, jsme věděli, ale že letos švédský tým pod vedením Tommyho Myllymäkiho vyhraje, bylo jen zbožné přání hostitelské země. Překvapivě se proměnilo ve skutečnost! Abyste porotcům soutěže nezáviděli, připravili jsme pro vás adresář stockholmských podniků, které můžete navštívit a sami v nich ochutnat umění „zlatých“ šéfkuchařů: 

Melker Andersson
Tento šéfkuchař (na portrétu vlevo) byl prvním Švédem, který stál na stupních vítězů, když v r. 1995 přebíral stříbrnou sošku Paula Bocuse. Zkušenosti sbíral mj. v tříhvězdičkové restauraci Moulin de Mougins v Cannes. Dnes dozoruje deset podniků, z nichž nejoceňovanější je F12 (zde), která se nachází v budově Královské umělecké akademie a v níž je místním hlavním šéfkuchařem Danyel Couet (na obr. vpravo, adresa: Fredsgatan 12). V jejich menu vystopujete francouzské, italské, kalifornské, thajské i švédské vlivy, v F12 ochutnáte např. pomalu vařené sobí maso s karamelizovanou kapustou a vaflemi z bobulí cypřiše a chmelu… Víno si tu určitě nechte doporučit od nejváženějšího sommeliéra ve městě Sörena Polonia. gruppf12.com

Sdílejte na
Related posts