DŮM ZA ZDÍ OD STUDIA MJÖLK ARCHITEKTI

Tereza Finková | Architektura | 06/06/2019

Žít v domě od studia Mjölk architekti je jako každé ráno vstát a obléknout se do dokonale padnoucích šatů navržených a ušitých přímo vám na míru. Stejně jako si krejčí pečlivě změří každou zákrutu vašeho těla, snaží se Jan Vondrák a Jan Mach, zakládající členové ateliéru a absolventi Fakulty architektury a umění na Technické univerzitě v Liberci, nejdříve poznat život svých klientů a dobře se seznámit s místem, v němž by měl nový dům vyrůst, s jeho kontextem. Nashromážděné poznatky pak promítnou do výsledného projektu, který sluší nejen jeho obyvatelům, ale také bezprostřednímu okolí. Přesně takový je i „Dům za zdí“ na okraji Liberce.

„Všechno začalo tím, že si naši klienti koupili více než sto let starý dům. Tradiční stavba se sedlovou střechou byla na konci životnosti. Měla však zachovalé kamenné sklepy, a tak jsme se rozhodli, že obytnou část objektu zboříme a kamenný sokl sklepů z žulových bloků využijeme jako základ pro nový dům. Odvážný a také trochu riskantní plán vyšel a dnes bydlí klienti v krásném moderním domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce a současně je opepřený severskou estetikou s lehkým dotekem industriálu,“ charakterizuje projekt Jan Vondrák a vysvětluje také, proč dům na uliční straně lemuje betonová zeď: „Pozemek sousedí s rušnou komunikací, po které jezdí turisté do Jizerských hor. Proto jsme na místě obvodové zdi starého domu navrhli novou betonovou zeď. Tento prvek nejenže snižuje množství hluku z vedlejší silnice, ale také vymezuje venkovní vstupní prostory do domu. Za zdí je malý dvorek – je to vlastně strop původního sklepa – s výhledem na Ještěd, odkud můžete zamířit do domu, vejminku a na schody vedoucí do níže položené zahrady.“

Nová stavba vyrostla nad původními kamennými základy, a má proto stejný půdorys jako starý dům. To ale není jediný odkaz k minulosti. Dřevěná konstrukce, střecha z asfaltových pásů a černá modřínová fasáda natřená térem, dnes už trochu zapomenutým prostředkem vznikajícím destilací dřeva, odkazují k šupně, která na tomto místě kdysi stávala.

Na starém kamenném sklepě stojí vlastně stavby dvě – rodinný dům a malý vejminek pro syna klientů, který většinu roku tráví na moři. Dům rodičů je složitější, musel absorbovat potřeby manželů i jejich mladší dcery. Ve dřevěné nástavbě nad stropem sklepů a tedy na úrovni vstupu jsou umístěny dvě ložnice, pracovna, koupelny s toaletou a venkovní dvorek se saunou. Hlavní obytný prostor je z obou stran vymezen velkými okny. To na jihozápadní fasádě otevírá výhled do údolí Harcovského potoka, zatímco okno severní je orientováno do saunovacího dvorku. O několik schodů níže je obýváková podesta s krbovými kamny a schodiště vedoucí do kuchyně s jídelnou, jež je napojena na obytnou část zahrady. Zbytek sklepa je užíván jako technické prostory a sklady. „Klienti nám důvěřují a to je pro práci architekta zásadní. V návrzích se snažíme stále posouvat a hodně experimentujeme. Každý z projektů je jiný, což je produkčně náročnější, ale v samotném procesu mnohem zábavnější,“ pochvaluje si svou práci architekt. mjolk.cz

Foto | BoysPlayNice
galerie

Aktuální číslo

Předplatné