NATURALIS: BUDOVA PROPOJUJÍCÍ ARCHITEKTURU A MÓDU

Petra Švecová | Architektura, Cestování | 04/12/2019

„Nevidím takový rozdíl mezi architekturou a módou,“ tvrdí holandská módní inovátorka a návrhářka Iris van Herpen. Samozřejmě jsou podle ní mezi těmito obory podstatné rozdíly, oba však zkoumají materiály, technologie i pojetí krásy, oba mohou poskytnout nový prostor, který obohacuje naše myšlenky a představivost.

Ačkoliv Iris van Herpen již dříve částečně pracovala i s architekturou, nyní do ní poprvé expandovala napřímo, když se s rotterdamským studiem Neutelings Riedijk Architects podílela na návrhu nové budovy pro centrum biodiverzity Naturalis v Leidenu na jihu Holandska.

Když rotterdamští Neutelings Riedijk Architects v roce 2013 vyhráli soutěž na renovaci a rozšíření centra Naturalis v Leidenu,  chtěli, aby výzkumný institut biodiverzity, který prezentuje okolo 42 tisíc exponátů, evokoval přírodu ve všech jejích podobách, a právě proto jim tato pětatřicetiletá návrhářka přišla na mysl. „Kromě toho, že se proslavila využíváním moderních technologií, jejím poznávacím znakem je reinterpretace tvarů, jež najdete v přírodě,“ uvedl jeden ze zakladatelů studia, Michiel Riedijk. 

 

Architektonické studio již předtím rozhodlo, že nová pětipodlažní budova o rozloze 20 000 metrů čtverečních (nyní má celkem 38 000 m2) bude zevnitř i zvenku obložena rudočerveným travertinem z Íránu, stejně jako měli vymyšlenou prosklenou fasádu. Iris van Herpen pak navrhla vlysy z betonu a bílého mramorového prachu, které jako stuha obepínají celou stavbu zevnitř i zvenčí. Najemno drcený mramor svou křehkostí napomáhá vytvářet dojem draperie, byť inspirací byly především kamenité útvary a zkameněliny, a to jak ze sbírek muzea, tak z míst, která kvůli tomu designérka navštívila. Motivy pro 263 panelů nakreslila v ruce a posléze upravila v počítači.

Střídání travertinu a bílých vlysů tak připomíná prolínání geologických vrstev, což si uvědomíte především tehdy, pokud stojíte uvnitř rozlehlého, šestatřicet metrů vysokého atria. Zatímco zvenčí je dominantou devět obdélníkových bloků vyskládaných na sebe, v interiéru to je právě atrium, které propojuje původní budovu s nově přistavěnými bloky a umožňuje vstup do stávajících depozitářů a kanceláří, stejně jako do nových galerií a laboratoří. Uvnitř atria oceníte i další prvek – strukturu z prefabrikovaných betonových bloků, které odkazují na vzájemně propojené molekuly. Zlaté kruhy na stropě pak společně se světlem procházejícím „molekulami“ posilují monumentalitu prostoru, který tak působí jako skutečný chrám přírodních věd. 

naturalis.nl

neutelings-riedijk.com

Foto | Scagliola Brakkee Fotografie
galerie

Aktuální číslo

Předplatné