ŠTÍT

Petra Švecová | Architektura | 06/09/2019

„Je jako kulisa na pozadí lesa, která pozoruje, vidí a vnímá, nekonkuruje mu, jenom umožňuje jeho časově neomezené sledování,“ popisují architekti ze slovenského studia Y100 svůj projekt rekonstrukce chaty, která se nachází v lyžařském středisku Donovaly nedaleko Banské Bystrice. 

Původně na tomto místě stála dosluhující typová dřevostavba do „A“ Javorina, vybudovaná v 70. letech. Ta ale po rekonstrukci v podání Jany Štofan Stykové a Pavla Štofana dostala znovu šanci stát se objektem odpovídajícím veškerým dnešním potřebám a nárokům. Nejvýraznějšími novými prvky stavby se staly zelené vchodové dveře, hliníková fasáda a terasa z červeného smrku. Měřítko dřívější chaty zůstalo zachováno, aby ani nadále nezasahovala do okolní krajiny. Změna objemu nebyla nutná díky tomu, že se architektům podařilo zahrnout vše na malý půdorys (zastavěná plocha je 53 metrů čtverečních, užitná 63). V podkroví byla pouze odstraněna jedna z původních ložnic, čímž vznikly velkorysejší společenské prostory, které skýtají mimo jiné impozantní výhled do krajiny. Jinak je v objektu využit každý centimetr krychlový – v kuchyni najdete všechny spotřebiče, lavice a postele mají praktické úložné prostory. Specialitou je pak vana v podlaze, což umožnil fakt, že chata není zcela podsklepená. Velikost terasy, která je ve dvou úrovních, je téměř totožná jako rozloha interiéru – zahrnuje dětské hřiště a poskytuje dostatek místa pro další aktivity.  

Foto | Miro Pochyba, archiv Y100 Ateliér
galerie

Aktuální číslo

Předplatné