Starý vytěžený lom ve středních Čechách se stal dokonalým přírodním útočištěm pro jednu pražskou rodinu. Inovativní architektura jejich domu, kterou vytvořilo úspěšné studio A69, jen podpořila touhu obyvatel trávit celé dny v tomto romantickém koutě krajiny, kterou stavba navíc zhodnocuje zcela novou perspektivou.

„Projekt domu v lomu byl pro nás skutečnou odměnou. Během naší kariéry jsme mohli pracovat jen na několika málo zakázkách, které byly tak kreativní a příjemné jako právě tato,“ říká Prokop Tomášek, jeden ze tří zakladatelů české architektonické kanceláře A69, mimo jiné oceňované pro návrhy rodinných vil s překvapivými prostorovými koncepty pro klienty vyznávající neortodoxní způsoby života. Dům v bývalém žulovém lomu ve středních Čechách je zatím nejnovějším příkladem jejich experimentů.
Stavbu, která je posazená na okraji skály nad jezírkem v krásném přírodním areálu, si nechal postavit osvícený klient z Prahy jako rodinný rekreační objekt. Nakonec ho však krása okolní krajiny okouzlila natolik, že se sem rozhodl s rodinou natrvalo přestěhovat. Přilehlé lesy se tak v podstatě staly pohádkovou zahradou, jejímž centrem je jednoduchá černá kostka. Architekti koncipovali dům jako experimentální jednotku, na níž si vyzkoušeli určité designérské, konstrukční, dispoziční i provozní principy. Proto o něm můžeme mluvit také jako o jakémsi „prototypu“, který zhodnocuje určitá obecná architektonická řešení. „Stavba spočívá na 16 velkých žulových kamenech, které jsme našli kolem a jež ji vynášejí do výšky – a ona pak díky nim působí, jako by levitovala na hraně skály,“ popisuje architekt jednoduché základy domu, který je jinak tvořen ocelovou konstrukcí, pokrytou dřevěnou perforovanou mřížkou z běžných smrkových lamel. Rytmus fasády narušují pouze velké okenní otvory na každé straně. Nenápadné dřevěné obložení exteriéru kontrastuje s fluidním bílým interiérem, jenž je dokonalým místem pro mentální odpočinek. Prostorný čtvercový půdorys je rozdělen třemi zakřivenými sádrokartonovými stěnami, vytvářejícími jakýsi labyrint. Centrem domu je otevřený prostor, který na každé straně graduje velkým průhledem do okolí. „Navrhli jsme interiér jako amorfní prostor s možností obdivovat přírodní prostředí z různých úhlů. Vybrali jsme si bílou barvu jako neutrální pozadí pro stále se měnící charakter malebné české krajiny,“ dodává architekt, který chápe dům mimo jiné jako nástroj pro obdivování přírody. a69.cz

Sdílejte na
Related posts