Název tohoto domácího kulinářského projektu si jeho autorka Barbora Karpíšková vymyslela podle své dětské přezdívky Bjundi. Celý rok ve své kuchyni, na zahradě a kolem domu připravovala s fotografem Kubou Krížem obrázky pro svou první kuchařku, která se právě dostává na pulty knihkupectví. Recepty v ní provázejí malé ilustrace fenky jménem Brambora. Ta se Báře neustále plete do vaření a při naší návštěvě „U Karpíšků“ se také nám nadšeně motala pod nohami stativu.
„Je to dva a půl roku, co jsme se do tohoto domu s Tomášem (zakladatel sítě Ambiente, pozn. red.) přestěhovali. Vznikl přestavěním poloviny standardní bytovky u malešického sídliště, což oceňujeme, protože do centra města to není daleko, do parku také ne a nejsme izolovaní v žádné umělé rezidenční vesničce. Přestavbu vedl mladý architekt Šimon Brnada, který kromě stavebních úprav a většího otevření domu směrem do zahrady navrhoval také mnoho vestavných prvků, velký jídelní stůl s lavicemi i kruhové světlo nad ním, knihovnu, která prochází z obývacího pokoje až do kuchyně, stoly v pracovně i menší stolečky,“ začala Bára vyjmenovávat. Na přání Tomáše a Báry navíc vizuálně propojil jednotlivé úrovně bytu. Z kuchyně je díky skleněným panelům vidět do nižší vinotéky, kam Bára schovává také čerstvou zeleninu, i do vyššího obývacího prostoru s krbem, sklem odlehčil i široké schodiště. Nápaditá je jeho hříčka s parketami, které na několika místech domku přecházejí z podlahy na stěnu a tvoří zajímavý dekor. „Stejně jako v kuchyni, tak i v nábytku nemáme moc nových kusů, ze showroomu je pouze křeslo Ro od Fritz Hansen či chaise longue LC4 od Cassiny. Tomáš má úchylku na dvě věci – reproduktory a retro židle, které se pořád hýbou po domě a které hledáme v bazarech, často vybíráme také v Nanovu. Naposledy jako dárek ode mě dostal trůn z břízových větví, který na zakázku vyrobil opět Šimon Brnada. Mojí slabostí jsou čerstvé kytky. Koupím vždycky velkou kytici, tu nastříhám a rozdělím po celém domě. Hlavně ale sbírám různé kuchyňské nádobí, náčiní i stolní předměty. Nosím je v batohu z antiků, ale i z trhů, tam jsem třeba objevila keramické misky a talíře Cyrila Hančla. Některé doplňky jsem instalovala jako originální obraz do mramorového rámu, sbírám i zástěry. Jako první jsem začala kupovat starožitné kalíšky na vaječný likér a měděné formy na bábovku. Vše mám po ruce v dlouhé polici nad kuchyní, kterou jsme s Tomášem vybrali nerezovou, jako z profesionální restaurace. Nejvíc mě baví její chladicí šuplíkové boxy, které mám místo ledničky, protože si do nich můžu prakticky rozdělit typy surovin. Při stylizování fotek do kuchařky Bjukitchen jsem pak všechny ty různorodé kolekce misek, talířů, hrnců aj. ocenila, nic jsem si nemusela půjčovat, vše je z domácích zdrojů. bjukitchen.cz
Related posts