Tvorba mladého znojemského architektonického studia ORA je neodmyslitelně spjata s regionem jižní Moravy. Není se tedy čemu divit, že už několik jeho projektů je úzce propojeno s vínem. Výjimkou není ani jejich nejnovější revitalizace starého kamenného domu v židovské čtvrti v Mikulově do podoby penzionu a vinného sklepa Štajnhaus. Střízlivý současný design a citlivá obnova nechala vyznít původní historii místa v neopakovatelné atmosféře kamenných zdí a zaklenutých prostorů. 

Práci mladých architektů ze Znojma bedlivě sledujeme již od jejich prvního projektu, kdy se před několika lety ukázali na české scéně vydařenou rekonstrukcí starého vinného sklepa. Manželé Jan a Barbora Horovi ve spolupráci s Janem Veisserem už tehdy kladli velký důraz na prolnutí historie a autenticity místa s nekonvenčními, na míru řešenými detaily, jež jen podtrhují originalitu původní architektury. Studio se tak zaměřilo, a to i díky své poloze a práci v historickém prostředí, na obnovování staré architektury pomocí nepatrných, ale přesto vizuálně, technologicky a funkčně velmi ra novaných zásahů.

Svou nejnovější realizaci, mikulovský rodinný penzion Štajnhaus, architekti stejně jako svoje další rekonstruované interiéry a stavby založili na vizuálním očištění a práci v detailu. „Štajnhaus nebyl projekt, byl to proces. Dům s renesančním jádrem stojí přímo na úpatí zámeckého kopce v bývalé židovské čtvrti Mikulova. Za svoji existenci utržil obrovské množství šrámů, prodělal desítky přestaveb a operací. Ty ho změnily k nepoznání, ale přesto si dokázal udržet středověkou pitoresknost,“ popisují stavbu architekti ze studia ORA, kteří se museli vyrovnat s velmi odlišným způsobem práce, než na jaký byli ve svých ostatních projektech běžně zvyklí. Jejich prvotní záměr se musel neustále proměňovat v souvislosti s odkrýváním vrstev, jež se během stavby vyjevovaly a nasměrovávaly architekty k intuitivním změnám. „Přišli jsme ke slepenci a během jeho objevování jsme stále nacházeli překvapivé souvislosti, které nutně ovlivňovaly celý projekt. Ten procházel neustálým procesem revizí a úprav, v podstatě až do konce realizace,“ dodávají Jan a Barbora Horovi. Organičnost všech objevených vrstev, jejich prolínání a historické nánosy pak jen předurčily to, jakým způsobem budou vznikat jednotlivé detaily v interiéru. Většina prvků totiž musela být navržena přímo na míru. V tom má ale ateliér ORA značné zkušenosti, a není tak překvapením, že se jim je podařilo skvěle zhodnotit. Několika málo pokojům i společenským prostorům dominují režné materiály a jejich kombinace. Pod historickými klenbami visí kovové lustry nebo závěsný systém na skleničky v podobě geometrických kompozic. V konstrukcích postelí se odrážejí kruhové křivky kleneb, v podlaze pokryté cementovou dlažbou marocké výroby zase středomořský šarm. Kromě hotelu objekt poskytuje i soukromé prostory pro své majitele. 

Štajnhaus, Alfonse Muchy 13/300, Mikulov, stajnhaus.cz, o-r-a.cz

Sdílejte na
Related posts