Díky společnému úsilí Galerie Jaroslava Fragnera a UMPRUM se u nás osobnosti experimentální architektury setkávají pravidelně od roku 2013. Myslí se jí podle pořadatelů alternativa k většinové stavební produkci, která využívá současných nástrojů parametrického navrhování, robotických systémů a syntetické biologie a je přímo napojena na vývoj technologií a materiálů.

Letošní ročník Bienále experimentální architektury představuje kupříkladu i nezveřejněné a nerealizované projekty Zaha Hadid Architects ze soutěží – k vidění jsou právě v GJF. Jako bonus je tu k vidění i projekt Masaryk Station Investment, který ateliér ZHA navrhli pro Prahu. Novinkou je site-specific pavilon na Malostranském náměstí, který navrhli studenti univerzity v Innsbrucku pod vedením Kristiny Schinegger a Stefana Rutzingera (SOMA atelier, Vídeň).

Ve čtvrtek 26. října se pak v kině Světozor uskuteční mezinárodní sympozium, kde budou hovořit odborníci z Evropy a Spojených států. Budou mezi nimi Patrik Schumacher, Jakub Klaška a Shajay Bhooshan (ZHA), Ben van Berkel (spoluzakladatel ateliéru UNStudio), Filippo Gilardi (MX3D), Preston Scott Cohen (Harvard University), David Ruy (SCI-Arc), Moritz Dörstelmann (ICD/ITKE Universität Stuttgart), Michael Hansmeyer, Wolf D. Prix (spoluzakladatel Coop Himmelb(l)au) a Kristina Schinegger (spoluzakladatelka SOMA).

Sdílejte na
Related posts