ZKAMENĚLINA

Danica Kovářová. Foto: Gaudenz Dan | Architektura | 18/12/2014

Prvotina švýcarského architektonického páru Seliny WalderGeorge Nikische vyvolala po zveřejnění stejně silné reakce, jako když u nás A1 architects představili svůj čajový domek. Jejich horská chata je podobně solitérní výpovědí se zajímavým ideovým pozadím. Zdálky vypadá jako zasněžená dřevěná chýše, zblízka zjistíte, že je celá z betonu.
Chata, kterou si pod názvem Refugi Lieptgas můžete během celého roku sami přes německou agenturu Urlaubsarchitektur pronajmout, se nachází u úpatí lesa na okraji švýcarského městečka Flims (pro zajímavost, působí zde také známý progresivní architekt Valerio Olgiati). Místním srubům na alpských svazích se říká Maiensäss Häuschen. Sloužily jako útočiště před špatným počasím, rolníci v nich v létě přespávali, aby nemuseli scházet do údolí, a často v nich také skladovali plodiny a čerstvé produkty jako mléko, sýr apod. Úkolem pro místní mladé architektonické studio Nickisch Sano Walder Architects bylo na místě jednoho takového zchátralého „májového stavení“ postavit moderní rekreační objekt tak, aby se svým půdorysem nevychyloval od původních základů a zvenčí působil přirozeně a zapadal do prostředí. Architekti dostali unikátní nápad. Původní srub rozložili a celý jej použili jako konstrukční bednění při tom, když novou chatu „odlévali“ z betonu. Na fasádu použili silné kulatiny, takže exteriér je negativním otiskem původního roubení i s detaily dlabů, bednění pro interiér postavili z hladkých prken, aby vzor dřeva embosovaný v betonu byl jemný a stěny rovnější.
Dovnitř se vstupuje na stejném místě, dveřmi v severní stěně. Projdete jimi do obývacího prostoru, jehož součástí je kuchyň vyvedená v dřevotřísce, jídelní stůl s lavicí umístěné u velkého okna, přímo proti dveřím pak „trůní“ dominantní krb, který plasticky vystupuje z jižní štítové zdi. V původním sklepě srubu, jenž byl vyhlouben na místě, kde jej chránily balvany dobře udržující klima, dnes architekti zbudovali komoru, jež je současně ložnicí i koupelnou. Stejně jako v přízemí zde navrhli jen jedno velké okno. „Chtěli jsme ve stavení vytvořit intimní atmosféru, pocit klidného útočiště, kde vám nic nehrozí a nic vás neruší. Proto jsme volili přítmí s minimem světelných zdrojů, a akcentovali tak specifické výhledy,“ okomentovali architekti projekt, jehož součástí je také kruhový světlík vyražený do silného betonu střechy. Projekt má podle nás hned dvě velká plus. První je praktické, tedy, že beton bude dlouho odolávat vysokohorským klimatickým podmínkám, a druhé je emoční. Novostavba do sebe geniálním způsobem otiskla paměť místa. 
Chatu Refugi Lieptgas si můžete pronajmout na: urlaubsarchitektur.de/refugi-lieptgas

Foto | Gaudenz Danuser.
galerie
Vitra

Aktuální číslo

Předplatné