ZAJEČÍ DŮL

Petra Švecová | Architektura | 21/03/2020

Moderní dřevěný dům, který studio A1 Architects navrhlo v Zaječím dole poblíž Fojtky u Liberce, působí, jako by na tomto místě stál od nepaměti. To byl ostatně záměr architektů. Už proto, že se nachází v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, snažili se v maximální možné míře zachovat genius loci. Výsledek je dokonalý a k svému okolí pokorný.

Architekti Lenka Křemenová, Tereza Schneiderová a David Maštálka nechtěli s ohledem na polohu domu v Jizerských horách „provokovat“ zbytečně opulentní architekturou. Respekt vůči okolní krajině i tvarosloví zdejších domů pro ně byly důležité, zároveň ale potřebovali obyvatelům nabídnout současný přístup, který bude zahrnovat dostatečný komfort.

Na parcele, z níž je výhled na západní část ještědského hřebene a Lužické hory, původně stálo staré kamenné stavení. Narušená statika bohužel neumožňovala rekonstrukci, jeho jedinou připomínkou je dnes proto žulový štít se třemi odstupňovanými řadami oken, poskládaný z těch nejlepších zachovaných kamenů. Na původní dům navazuje i tvarosloví nové stavby. Ta byla zasazena do jeho půdorysu, pouze byla navýšena o jeden metr, díky čemuž vzniklo obyvatelné podkroví.

Celkové vyznění domu určují tři materiály, kromě dřeva jde o černý plech a žulu. Tmavý plech je dominantou nejen na střeše, jejíž tradiční vikýř nabízí krásné výhledy do okolí, ladí s ní také dřevohliníková okna s černými rámy. Žula odkazuje nejen na starý dům, ale i celý kraj – kus za původní chalupou se nacházejí lomy, z nichž se žula vyvážela do Evropy (z fojtecké žuly je mimochodem jedna z katedrál v Norimberku). Celkové vyznění pak podtrhuje několik detailů: dřevěné deštění nebo lávka, po níž lze z domu vyběhnout do lesa, původně Clam- Gallasovské obory, která těsně sousedí s pozemkem.

Vnitřní uspořádání je poměrně klasické. V prvním podlaží se nachází kuchyně s jídelním stolem a dominantní pecí i obývákovou částí s posezením. Z kuchyně se dá vyjít francouzskými dveřmi do zahrady (ty můžete v horkých dnech zcela zavřít, a zastínit tak celou jižní stranu domu). Nahoře jsou ložnice pro jednotlivé členy rodiny i úložné prostory. Interiéry domu jsou celkově minimalistické a vyrobené z překližky – jde o kombinaci nábytku navrženého na míru A1 Architects a koupených kusů. 

Přístavek u domu se využívá nejenom jako zádveří, ale v létě především jako servis kol, v zimě naopak jako prostorná lyžárna. Fragment původní chalupy pak ještě zůstává v podobě sklípku v propojení se „stodolovou“ částí. Ta slouží mimo zimu jako rodinná klubovna či ateliér. Nechybí ani skříň na nářadí, sklípek na ukládání jablek z místního sadu a především velkokapacitní dřevník, neboť zimy jsou ve zdejším kraji tuhé.

http://a1architects.cz

 

Foto | A1 Architects, Tomáš Prokop pro Severské světlo
galerie

Aktuální číslo

Předplatné